Activiștii de mediu s-au unit împotriva Hidrocentralei de la Răstolița
Publicat de APETRI MARGARETA, 19 iulie 2024, 12:45
Aceștia sunt nemulțumiți de toate cele 11 hidrocentrale care se construiesc în România și pe care le numesc „distructive și care dăunează grav mediului”.
Doar Barajul hidroenergetic de la Răstolița ar distruge zece râuri, 43 de arii naturale protejate și alte zone de protecție, plus 170 de hectare de păduri, avertizează avocata Agent Green, Cătălina Rădulescu:
Hidrocentrala asta de la Răstolița este o hidrocentrală de dimensiuni mici care o să producă o cantitate mică de curent și nu va produce, de fapt, nici această cantitate pentru că, din cauza secetei și a schimbărilor climatice sunt debite foarte mici care nu vor asigura necesarul pentru producție. Toate aceste proiecte și lucrări nu fac decât să agraveze schimbările climatice.
Activiștii de mediu spun că Hidrocentrala de la Răstolița va produce energie doar cât un câmp de panouri fotovoltaice.
Prin urmare, Guvernul ar trebui să-și schimbe strategia, mai spune Cătălina Rădulescu:
De aceea, noi considerăm că nu este oportună finanțarea și investirea de bani foarte mulți în astfel de proiecte pentru că există alternative. În primul rând, Guvernul ar trebui să investească în posibilități de stocare a energiei electrice regenerabile pentru a nu mai avea problemele de dezechilibre de sistem și, de asemenea, în refacerea rețelelor de distribuție a energiei electrice pentru a putea fi preluată toată energia produsă de prosumatori.
Zilele trecute au avut loc patru dezbateri publice în localitățile Deda, Vătava, Răstolița și Lunca Bradului privind impactul Hidrocentralei de la Răstolița asupra mediului, un proiect ce așteaptă finalizarea de 30 de ani.
Dezbaterile, care i-au inclus pe reprezentanții ministerelor Mediului și Energiei și conducerea Hidroelectrica, au fost un pas necesar pentru obținerea acordului de mediu.
Obiectivul este obținerea primului kilowatt de energie electrică până la finalul lui 2024.
Autor: Cristina Bulbescu