Acțiune de salvare a calității apei lacului Sf. Ana

Publicat de Corina Muntean, 20 noiembrie 2020, 13:58
În ultimii ani s-a constatat o creștere necontrolată a carasului argintiu, o specie alogenă invazivă care probabil a fost adusă de pescari sau de păsări, și care amenință fauna și flora lacului.
Zilele trecute, reprezentanți ai unor asociații din zonă și experți de la universitățile Bebeș-Bolyai și Sapientia au vizitat lacul Sf. Ana și, împreună cu consilieri județeni au pus bazele unei strategii de îmbunătățire a calității apei.
Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba a precizat că instituția a alocat, în acest scop, suma de 50.000 de euro:
Experții au făcut măsurători și s-a observat degradarea calității apei, existând pericolul colmatării lacului Sf. Ana. Apoi, cercetătorii au ajuns la concluzia că au fost aduși acolo, de păsări ori de oameni niște pești Caras care s-au înmulțit. CJ Harghita a considerat oportun să intervină pentru a salva acest lac și încercăm, împreună cu Agenția pentru Arii Protejate și cu toate autoritățile să elaborăm două studii, în urma cărora putem obține avizul organelor competente și să scoatem acei pești și ce mai este în lac.
Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România, este situat pe fundul craterului unui vulcan stins de pe Vârful Ciomatu Mare, în apropiere de stațiunea Tușnad.
Fără izvoare și de formă aproape circulară, lacul Sf. Ana se află la o altitudine de 946 m, are o suprafață de 19,50 ha, o adâncime maximă de 7 m, iar puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate.
Valeriu Russu