Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost respins cu o largă majoritate de Parlamentul britanic
Publicat de MIRELA ROTAR, 16 ianuarie 2019, 08:38
Împotriva ratificării documentului – negociat de guvern timp de un an şi jumătate – au votat, alături de parlamentarii opoziţiei, şi peste 100 de membri ai Partidului Conservator, aflat la guvernare.
Rezultatul votului din Camera Comunelor marchează cea mai severă înfrângere suferită în epoca modernă de un cabinet britanic şi pune sub semnul întrebării atât viitorul Brexitului, cu mai puţin de trei luni înainte de data la care acesta ar fi trebuit să aibă loc, cât şi viitorul guvernului May, ameninţat acum cu un vot de neîncredere.
Imediat după aflarea rezultatului, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a anunţat înaintarea unei moţiuni de cenzură.
Jeremy Corbyn: Premierul nu crede că după doi ani de eşecuri este capabilă să negocieze o înţelegere bună pentru locuitorii acestei ţări. Executivul a pierdut încreredera acestui parlament şi acestei ţări, de aceea inţiez o moţiune de cenzură la adresa guvernului.
Theresa May a precizat că moţiunea poate fi dezbătută şi votată în cadrul zilei de astăzi. Ea a făcut apoi precizări legate de ce se va întâmpla dacă guvernul va trece de votul de neîncredere.
Theresa May: Dacă parlamentul va confirma încrederea în acest guvern, voi avea întâlniri cu parlamentari din toate partidele pentru a identifica de ce este nevoie pentru ca acordul cu UE să fie aprobat. Va trebui să ne concentrăm pe soluţii care pot fi negociate şi care vor fi susţinute de o majoritate parlamentară. Dacă vom identifica astfel de soluţii, guvernul le va discuta apoi cu UE – a declarat Theresa May, care a precizat că dacă va trece de acest vot, se va întoarce luni în parlament cu un alt plan de ieşire din UE. Lucrul care probabil se va şi întâmpla în contextul în care niciun parlamentar conservator nu a anunţat până acum că votează împotriva guvernului, iar parlamentarii nord irlandezi, care pot înclina balanţa într-o parte sau alta au anunţat că vor susţine guvernul la votul de astăzi.
România a reacţionat la votul din Camera Comunelor prin ministrul de externe, Theodor Meleşcanu, care s-a referit la Strasbourg, la viitorul cetăţenilor români din Marea Britanie.
Teodor Meleşcanu: Dacă se ajunge la o ieşire fără niciun fel de acorduri şi fără nicio prevedere în legătură cu ce se întâmplă, este posibil ca cetăţenii români să aibă probleme. Atât timp cât vor exista aceste proiecte care au fost acceptate de către Uniunea Europeană şi şi de către guvernul englez, noi sperăm că şi pe viitor se va ajunge la o respectare a regimului lor.