Achizițiile publice se simplifică, însă datornicii pot în continuare participa la licitații
Publicat de Corina Muntean, 8 iunie 2018, 17:50
Ordonanța guvernamentală privind achizițiile publice a fost publicată în Monitorul Oficial și are ca scop simplificarea și urgentarea procedurilor. Potrivit acesteia, din 4 iunie, contestatarul unei licitații va trebui să depună o cauţiune de 2% din valoarea contractului, pe care o va pierde dacă nu i se acceptă contestația.
Alte avantaje sunt modificarea pragurilor valorice la achiziții directe, a arătat directorul financiar din CJ Mureș, Alin Mărginean.
Mărginean arată că, din păcate, cei cu restanțe la impozitele și taxele locale rămân eligibili pentru licitații:
Mecanismul a fost ușurat, autoritatea contractantă poate achiziționa direct produse sau servicii, în cazul în care valoarea estimată a achiziției este mai mică de de 135.000 de lei. Totodată, putem achiziționa servicii sau lucrări de 450.000 de lei. Un aspect negativ este participarea la procedurile de atribuire a contractelor a agenților economici care au restanțe la impozitele și taxele locale sau debitori cu până la 10.000 de lei.”
Omul de afaceri mureșean Dan Mașca observă că orice modificări la achiziții publice se fac la presiunile unor instituții publice sau firme private care trăiesc din astfel de contracte.
Acesta remarcă faptul că cel puțin în zona IT, unde are el activitatea, majoritatea contractelor sunt sub pragul sumelor supuse legii achizițiilor, pentru care este nevoie de licitație, iar instituțiile respective încheie contracte cu cine doresc:
La servicii, suma era de minimum 30.000 de euro echivalent. Suma este imensă pentru foarte multe IMM-uri din zona de IT. Acelea se pot da direct, invită pe cine vor ei. Deci ține de o etică minimală, necesară la oamenii care decid bugetele formate din contribuția noastră ca plătitori de taxe. Asta nu are cum să fie legiferată, asta e problema de fapt. Degeaba umblăm la treburi de genul acesta, pentru că procesul ține de schimbarea noastră individuală, să ajungem să punem oamenii potriviți la locul potrivit. Cei care conduc sunt politicieni, e o treabă de reformă electorală, până nu ajungem să punem oameni cu o anumită etică, aceste modificări sunt făcute fără să schimbe radical nimic.”
Publicată în Monitorul Oficial la începutul acestei săptămâni, OUG 45 de modificare a Legii Achizițiilor Publice își propune să ajute instituțiile publice care inițiază licitații de atribuire a unor lucrări, descurajând pe cei care le contestă, fără îndreptățire.
Valeriu Russu