Accidentele rutiere pot fi evitate prin schimbarea mentalității șoferilor
Aproape în fiecare zi pe drumurile publice din județul Mureș are loc cel puțin un accident rutier. În ultima perioadă numărul acestora a crescut și, mai grav, a crescut numărul persoanelor decedate.
Publicat de APETRI MARGARETA, 6 noiembrie 2024, 12:36
Numai în weekend-ul trecut, cinci persoane și-au pierdut viața în două accidente care au avut loc la câțiva kilometri distanță, pe drumul național care leagă Reghinul de Târgu Mureș.
Cauzele, însă, nu sunt făcute publice, fiind dosare penale în lucru, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Alexandra Luca.
”La data de 1, respectiv 3 noiembrie, pe DN15 au fost înregistrate două accidente rutiere, soldate cu decese și persoane rănite grav. Împrejurările concrete și cauzele în care au avut loc aceste evenimente se află în cercetare în cadrul dosarelor penale întocmite.”
Profesioniștii spun că trebuie schimbată mentalitatea conducătorilor auto, care nu țin cont de reguli și nici de sfaturile specialiștilor.
Adrian Grigore, pilot de raliuri și director al Club Sportiv BIV RALLY TEAM, care deține și o școală de conducere preventivă, a derulat mai multe programe de informare și de pregătire a tinerilor, tocmai pentru a nu se ajunge în astfel de situații.
”Încercăm să schimbăm ceva în atitudinea românilor la volan prin aceste cursuri de conducere defensivă. De fapt, îi învățăm pe oameni să fie atenți și să anticipeze mai mult ce se întâmplă. Ar trebui să ne crească puțin empatia și să ne gândim că, în anumite momente, putem să-i punem în pericol pe cei dragi nouă, cei care sunt în mașină cu noi sau pe ceilalți participanți la trafic.”
Adrian Grigore mai spune că a crescut interesul românilor pentru cursurile de conducere defensivă, dar nu toți aplică ceea ce învață de la specialiști.
”În ultimii ani s-a văzut clar o creștere a interesului, sunt foarte multe companii care își trimit angajații să facă cursuri, sunt și oameni normali care vin la cursurile noastre, dar, după ce pleacă de la cursuri, trebuie să pună în practică măcar 20-30% din ce le prezentăm noi și din ce-i învățăm noi, ca să se poată puțin reduce numărul accidentelor sau măcar numărul accidentelor grave.”
Potrivit datelor Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, în primele șase luni ale acestui an s-au produs 74 de accidente rutiere grave, soldate cu 13 persoane decedate și 71 de persoane rănite grav.
Autor: Raluca Creț