Accesul locuitorilor din rural la centrele de evaluare, o problemă în Harghita
Publicat de Corina Muntean, 14 ianuarie 2022, 12:02
Directorul Direcției de Sănătate Publică din Harghita, Tar Gyöngyi, a ridicat această problemă la ultima videoconferință care a avut loc cu Ministerul Sănătății.
În județ vor funcționa 6 centre de evaluare, toate în zonele urbane.
Hotărârea de Guvern privind funcționarea acestor centre, nu stabilește clar cum vor putea ajunge bolnavii din rural la aceste centre iar în Harghita majoritatea populației locuiește în rural, precizează pentru Radio Târgu Mureș Tar Gyöngyi:
Populația județului Harghita e preponderent rurală. Noi vom avea probleme… Cei care au mijloace de deplasare proprii sunt oarecum într-o situație mai bună pentru că se pot deplasa, dar, de exemplu, în mijloacele de transport în comun nicidecum nu se pot deplasa. Ambulanța este destinată cazurilor severe, așa că vom încerca să solicităm sprijin ISU dacă vor fi și ei disponibili. Fiind vorba despre o boală transmisibilă, nici vorbă să fie aduși acești pacienți de alți șoferi.
Persoanele cu un test pozitiv de SARS-CoV-2 și cu forme medii spre severe de boală se pot prezenta, prin programare și la recomandarea medicului de familie, la aceste centre de evaluare.
Programul de funcționare va fi limitat deoarece există probleme de personal în spitalele mai mici, mai spune șefa DSP Harghita, Tar Gyöngyi:
Avem 3 centre înființate de Spitalul Județean Miercurea Ciuc dintre care două sunt în Miercurea Ciuc și unul se află în Vlăhița. Centre mai sunt la spitalele din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița. Cele mai mari de la spital vor funcționa cu un program mai lung dar în timpul zilei și cele de la spitalele mai mici vor avea program de la ora 8,00 până la ora 14,00 sau 15,00 pentru că e în funcție de disponibilitatea cadrelor medicale. Dar, în aceste centre nu vor ajunge chiar toți pacienții, ci doar cazurile medii sau moderat-severe. Cazurile severe vor merge la Urgență, direct cu ambulanța iar cazurile ușoare vor fi evaluate de medicul de familie.
Guvernul a aprobat joi înființarea a 230 de centre de evaluare COVID-19 în România. Actul normativ asigură cadrul legal pentru emiterea de către prefecturi a deciziilor de înființare a centrelor de evaluare la nivelul fiecărui județ.
Bolnavii confirmați cu SARS-CoV-2 vor putea merge în centrele de evaluare pentru analize medicale amănunțite și pentru a primi tratament, inclusiv antivirale, pentru acasă.
Serviciile medicale sunt decontate de Casa de Asigurări.
În perspectiva unui val cinci cu un număr record de infectări determinate de varianta Omicron, înființarea acestor centre vine să reducă presiunea de pe spitale, unde ar urma să ajungă numai pacienți cu forme grave.
Medicii avertizează că factorii de risc pentru dezvoltarea unei forme mai grave COVID-19 sunt bolile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 1 și 2, obezitatea, bolile respiratorii cronice, insuficiența renală cronică, bolile hepatice cronice, persoanele imunodeficiente și care au suferit transplant, precum și cei cu vârsta peste 65 de ani.
Cristina Bulbescu