Accesarea fondurilor europene, pusă în pericol de infrigementul României pe gropile de gunoi
Publicat de Corina Muntean, 15 martie 2021, 15:53 / actualizat: 16 martie 2021, 17:35
Avertismentul a fost lansat de Asociația InfoCons, care a publicat un studiu despre situaţia gropilor de gunoi din România.
Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, atrage atenția că România deja plătește sancțiuni anuale de zeci de milioane de euro, bani pe care tot cetățeanul îi achită din taxe și impozite:
Avem deja începere de infringement din perspectiva Bruxellesului, dar nu cred că este important dacă ne luăm amendă, ci să incept m cu adevărat să facem ceva. Fiindcă pe banii noștri se întâmplă și colectarea și realizarea gropilor de gunoi conforme. Din 2007, de la intrarea României în UE, am avut dead line-uri, am avut niște teme de rezolvat, nu am rezolvat aproape niciuna dintre ele, dead line-urile au trecut, sancțiunile au început să fie puse pe seama României, le plătim fiecare dintre noi, se plătesc amenzi către Uniunea Europeană, de ordinul zecilor de milioane de euro la nivrelul unui an. Și mai grav este că accesarea de bani pe segmental UE este pusă în pericol, în momentul în care avem aceste clauze de infringement deschise și aceste dosare.
Sorin Mierlea mai atrage atenția și asupra gropilor de gunoi neconforme care există mai ales în mediul rural, unde se aruncă deșeurile menajere fără discernământ:
Studiul pe care l-am făcut pe segmentul gropilor de gunoi este exact pentru a arăta că, din păcate, din cele peste 3000 localități de pe teritoriul României, sunt undeva cam la 17 conforme la nivel de standard european. Sunt foarte multe localități, mai ales în mediul rural, în care în continuare deșeurile se aruncă în spatele casei, pe malul râului, de unde apare o problematică și de sănătate și de calitate a vieții a oamenilor din zonele respective și nu în ultimul rând, un impact grav pe termen foarte lung.
Potrivit studiului InfoCons, în Romania sunt 46 depozite de deșeuri municipale conforme, existând județe fără astfel de gropi în timp ce în altele sunt chiar și 4 depozite.
În Mureș, sunt două depozite conforme, la Sighișoara și Sînpaul, precum și un batal cu situație juridică incertă, pe platforma fostului combinat chimic din Târnăveni.
Valeriu Russu