”Abonat” la 112: un reghinean a fost amendat cu 16.000 de lei pentru apeluri nejustificate
Inspectoratul de Poliței Județean Mureș atrage din nou atenția cetățenilor să nu apeleze abuziv sau nejustificat numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Publicat de Stan Lucian, 7 noiembrie 2024, 15:00
Peste 30% din apelurile la 112 sunt direcționate către Poliție, iar multe dintre acestea sunt false.
Numai anul acesta, polițiștii mureșeni au aplicat aproape 500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 690.000 de lei, pentru apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență și alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție
Cea mai recentă amendă a fost dată în data de 5 noiembrie, unui reghinean care a mai apelat nejustificat serviciul în ultimele 3 luni, pentru care a primit amenzi în valoare totală de 16.000 de lei.
Șeful serviciului cabinet din cadrul IPJ Mureș, comisar șef de poliție Mihai Dobre:
”Poliția Municipiului Reghin a fost sesizată prin intermediul unui apel la 112, de către un bărbat din localitate, susținând că ar fi fost înjunghiat în locuință. La fața locului s-au deplasat de urgență polițiștii, alături de un echipaj medical de specialitate, fiind identificat apelantul în persoana unui bărbat de 63 de ani, care se afla vizibil sub influența băuturilor alcoolice, fiind în afara oricărui pericol.”
Șeful IPJ Mureș, comisar șef Constantin Mihalache, a precizat că apelurile abuzive direcționează inutil forțele de intervenție, de care ar putea fi nevoie în mod real, în altă parte:
” Alertarea falsă a structurilor specializate conduce la irosirea de resurse umane și logistice pe momente determinate de timp, ce pot fi esențiale în alte situații critice.”
Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Mureș au desfășurat mai multe activități de informare preventivă atât cu adulți, cât și cu tineri sau copii.
În perioada 15 iulie – 1 octombrie 2024, la nivel național, s-a derulat Campania de prevenire a actelor de alertare abuzivă a autorităților – ,,Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!”.
În cadrul proiectului, polițiștii de prevenire au desfășurat 20 de activități preventive în județul Mureș, cu peste 800 de beneficiari direcți, întâlnirile de importanță sporită realizându-se în cadrul a 6 tabere de vară.
Coordonatorul Compartimentului, comisar șef de Poliție Gabriela Pîncă:
”Situațiile pot fi de mai multe tipuri, fie că vorbim de glume, fie că vorbim de cuvinte adresate operatorilor, fie că solicităm date, fie că prezentăm o situație exagerată sau cu totul neadevărată. Toate acestea răpesc dreptul unei persoane care se află în real pericol, răpesc dreptul de a fi ajutat imediat și de multe ori de a-i fi salvată viața.”
Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității.
Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei sau cu prestarea de la 400 de ore la 800 de ore de activități în folosul comunității.
Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore de activități în folosul comunității.
Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității.
Autor: Raluca Creț