A treia ediție a sărbătorii Tuberozelor în comuna sibiană Hoghilag

Publicat de MIRELA ROTAR, 3 august 2018, 14:05
La 16 km de Sighișoara, sunt așteptați, la acest sfârșit de săptămână, sute de turiști curioși de povestea primilor cultivatori români de tuberoze.
Primarul comunei Hoghilag, Nicolae Lazăr, spune că au mai rămas 27 de gospodării cu tuberoze:
Ele au fost aduse pe filieră austro-ungară de către sași, iar românii care munceau la ei seara erau controlați în buzunare să nu iasă cu bulbi tocmai pentru a nu se extinde cultura. Apoi după revoluție românii le-au preluat. Aproape jumătate din sat au cultivat aceste flori, dar acum, din păcate, pentru că munca e grea și tinerii sunt plecați doar 27 de familii mai cultivă tuberoze.
Cei care ajung la sărbătoarea tuberozelor de la Hoghilag pot face vizite la cultivatori sau pot participa la degustări de produse locale, proiecții de film și spectacole de muzică.
Revine primarul comunei, Nicolae Lazăr:
Va fi o ediție inedită, piesa de rezistență fiind acele tururi ghidate pe care turiștii le pot face în grădinile cu tuberoze. Și e asocierea aceasta cu sat săsesc, biserică evanghlică, șuri săsești, tuberoze, eveniment care are loc seara când tot satul miroase fantastic, divin.
O tuberoză începe să miroasă abia seara, iar acum ele se află în perioada de vârf, până în septembrie. Se vând la fir, costă un leu, dar la florările din țară pot să ajungă chiar și la 6 lei firul.
Marcela GERMAN