A scăzut numărul incendiilor de vegetație uscată în Mureș și Harghita

Publicat de MIRELA ROTAR, 5 aprilie 2021, 13:52
Comparativ cu 2020, în acest an vremea ploioasă a redus numărul incendiilor de vegetație uscată produse în Harghita.
Purtătorul de cuvânt al ISU ”Oltul”, Alina Ciobotariu, spune că în martie inspectorii de prevenire și Garda de Mediu au desfășurat activități de prevenire în 4 localități unde anul trecut au avut loc cele mai multe astfel de incendii.
Ea a precizat că în acest an nu au existat sancțiuni, însă anul trecut s-au dat două amenzi de 5.000 de lei proprietarilor surprinși că își incendiau terenurile:
În luna martie, pompierii harghiteni au fost solicitați să intervină la 10 incendii, care au afectat 30 de hectare de vegetație uscată, prin intervenția pompierilor reușindu-se limitarea propagării flăcărilor la pădurile din apropiere. La UAT-uri, au fost verificate permisele de lucru cu focul emise de primării prin grija serviciilor voluntare de urgență de pe raza localităților și au fost distribuite materiale informative cu măsurile de prevenire a acestor incendii. Și în perioada următoare se vor desfășura astfel de controale mixte, pentru descurajarea proprietarilor de terenuri care utilizează focul pentru igienizarea parcelelor.
Anul trecut, în Harghita s-au întregistrat 195 de incendii de vegetație uscată, care au afectat peste 570 de hectare de teren, iar în 13 cazuri a fost afectat și fondul forestier.
În județul Mureș, vremea mai rece din acest an a redus la mai mult de jumătate de numărul de incendii de vegetație uscată, față de 2020.
Pompierii urmează să controleze primăriile dacă au acordat permisele de lucru cu focul, fără de care este interzisă arderea miriștilor, a declarat pentru Radio Tg.Mures purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Dan Petru Daniel:
Anul trecut, în aceeași perioadă am avut 80 de incendii de vegetație uscată, iar anul acesta 34, cele mai multe în zona Reghin-Deda. Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului, de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență, iar anul acesta încă nu s-au executat controale la primării. Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1000 la 2500 de lei, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți.
Cetăţenii sunt atenționați că astfel de arderi se fac în condiţii meteorologice fără vânt, pe timp de zi, sub supraveghere permanentă, şi în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii.
Pompierii reamintesc proprietarilor de terenuri agricole că APIA a fost înștiințată asupra locurilor în care oamenii și-au incendiat miriștile, astfel că riscă să li se diminueze sau chiar să piardă subvențiile pentru terenurile incendiate.
Valeriu Russu