A început Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului

Publicat de Rotar Mirela, 14 septembrie 2022, 14:00
„Pentru o Românie a secolului XXI unită sub semnul tricolorului şi al idealului naţional” este tema ediţiei a XIX-a a Universităţii de Vară, care a început, cu puțin timp în urmă, la Izvoru Mureşului. După ce oaspeții au participat la Sfânta Liturghie cu ocazia Sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci la suberba Mânăstire cu hramul “Adormirii Maicii Domnului” de la Izvoru Mureșului, Prea Sfințitul Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei a dat binecuvântarea acestui eveniment de suflet și simțiri românești.
Au urmat cuvântările reprezentanților organizatorilor, Dragoș Burghelia – președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Eugen Popescu – președintele Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni și Ioan Lăcătușu- director științific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, ultimul făcând retrospectiva edițiilor anterioare și punctând importanța continuării manifestării intrată, de ani buni, în conștiința națională.
După discursurile unor invitați din Parlament și ale reprezentanților autorităților locale și județene, reputatul specialist în drept privat, avocatul Ioan Sabău Pop, profesor la Universitatea “Petru Maior” din Târgu Mureş și membru al Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera de Industrie şi Comerţ a României, a vorbit despre problemele retrocedărilor ilegale din Transilvania și lipsa de reacție a statului român.
După o scurtă pauză, de la ora 16, se va discuta despre drepturile minorităților românești din jurul frontierelor și din Balcani și relațiile bilaterale ale României cu statele de domiciliu – cazuri concrete Serbia, Ucraina, Bulgaria, dar și despre politica partidelor parlamentare și a instituțiilor de stat față de românii de pretutindeni, respectiv finanțarea lor mediocră.
Pe parcursul săptămânii, cursanţi din România şi de peste hotare, conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media, dar și oameni politici vor analiza cele mai importante subiecte ce țin încă strânsă legătura dintre neam și patrie. Pe lângă dezbateri, programul va mai cuprinde lansări şi prezentări de carte, spectacole folclorice şi o expoziţie de icoane.
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului este organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti) și Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sfântu Gheorghe).
Radio România Târgu Mureș este partener media principal al evenimentului și va transmite în direct, în zilele de 14, 15 și 16 septembrie, între orele 14-15, ediții speciale ale emisiunii “Părerea ta”, respectiv “Smile Radio” (sâmbătă, 17 septembrie, între orele 12-14).
Azi, după știrile orei 14, subiectele zilei vor fi reflectate pe larg din mini-studioul Radio România Târgu Mureș, amenajat în incinta Complexului Sportiv Național Izvoru Mureșului, în cadrul primei ediții speciale a emisiunii “Părerea ta”, de Ioan Lăcătușu, Ioan Sabău- Pop și de liderul etnicilor români din Bulgaria, Ivo Gheorghiev.
Vlad Amariei