A început sezonul ciupercilor, la fel și campaniile de informare în Mureș pentru prevenirea intoxicațiilor!

Publicat de Rotar Mirela, 7 iunie 2022, 13:53
Medicii avertizează că în fiecare an, începând cu luna iunie, apar primele cazuri de persoane intoxicate cu ciuperci după ce acestea au fost culese personal din păduri sau cumpărate de la marginea drumului.
Unul din cazurile de intoxicații grave cu ciuperci s-a înregistrat anul trecut la SMURD Târgu Mureș când o pacientă a fost transferată la București pentru dializă. De asemenea, în anii trecuți au fost familii întregi care au ajuns la spital din această cauză, motiv pentru care este nevoie de foarte multă prudență, atenționează coordonatorul SMURD Târgu Mureș, dr. Maria Salanța:
Cam acum încep (cazurile de intoxicații) dar noi n-am avut deocamdată. Recomandăm în primul rând să nu se consume ciuperci din pădure dacă nu cunosc, pentru că sunt oameni care susțin că le cunosc dar, de fapt, nu le cunosc și sunt foarte multe ciuperci otrăvitoare care cresc printre cele bune. Deci, primul sfat este să nu se consume ciuperci din pădure dacă nu le cunosc. Nu contează că sunt tratate termic sau nu. Deci, cel mai bun mod de a ne proteja este să cumpărăm și să consumăm ciuperci din magazine.
Ciupercile au o valoare nutritivă ridicată motiv pentru care au fost consumate din cele mai vechi timpuri.
Pe lângă ciupercile comestibile se cunosc și cel puțin 50 de specii toxice, maximul de incidență al intoxicațiilor înregistrându-se în perioada iulie-septembrie.
În general, intoxicația cu ciuperci se caracterizează prin tulburări digestive, tulburări neurosenzoriale, cardiovasculare, renale, cu risc de deshidratare severă la copii și vârstnici, cu frisoane, febră, transpirații.
Având în vedere că este posibilă o evoluție gravă, uneori letală a bolii, intoxicația cu ciuperci trebuie considerată o urgență medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgență 112 și prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgență.
Cristina Bulbescu