A început sezonul căpușelor în Mureș

Publicat de radiomures, 11 aprilie 2017, 12:25
La Clinica de Infecțioase nr. 1 din Tîrgu-Mureș se prezintă zilnic persoane care au fost mușcate de căpușe.
Odată cu încălzirea vremii, medicii se așteaptă la creșterea cazurilor, prin urmare atrag atenția celor care ies la iarbă verde să respecte câteva reguli minime de prevenire.
O responsabilitate au și autoritățile care trebuie să curețe și să igienizeze spațiile verzi, spune medicul de boli infecțioase din Tîrgu-Mureș, Brândușa Țilea:
Au apărut, sunt deja plăgi mușcate de căpușe. Vin pacienți. Așa câte 1, 2, 3 pe zi, nu mai mulți dar de acum așteptăm (să crească) pentru că s-a încălzit puțin și afară și lumea mai mișcă prin spațiile verzi. Persoanele care frecventează spațiile verzi, tot timpul după ce se întorc din spațiile respective să-și controleze tegumentul. Și dacă găsesc sau constată prezența căpușei să se prezinte la specialist, la chirurg să se extragă chirurgical, respectiv cu o pensă specială. Ulterior, noi recomandăm o profilaxie (tratament) post expunere.”
Primăriile se străduiesc să finalizeze în această săptămână curățenia de primăvară, iar dezinsecția va fi făcută doar după Paști.
Programul poate fi decalat însă, în funcție de condițiile meteo, spune șeful Administrației Domeniului Public din Tîrgu-Mureș, Florian Moldovan:
Curățenia se realizează conform graficului. Nu avem întârzieri. Dacă ne ajută timpul și nu avem ploi, noi încercăm să termină săptămâna asta. Imediat după finalizarea curățeniei de primăvară începem și cu dezinsecția. Se va începe pe domeniul public după care la asociații se va face deratizarea și dezinsecția pe terenuri private unde e necesar. Avem niște stații de monitorizare pentru insecte și tot ce mai apare, în anumite zone, tocmai pentru a preîntâmpina eventualele apariții de țânțari sau alte insecte care pot crea disconfort populației. Prioritar este domeniul public: parcurile, spațiile de joacă, zonele de agrement.”
Căpușele sunt insecte parazite ce fac parte din aceeași clasă de acarieni cu scorpionii și păianjenii.
Înțepătura lor nu doare, însă dacă nu sunt îndepărtate din tegumente mai multe ore sau zile pot determina îmbolnăvirea persoanelor respective.
Cea mai frecventă boală pe care o provoacă este Borrelioza sau boala Lyme, o infecție care afectează tot organismul și poate produce inflamații, pareze, meningită sau afecțiuni cardiace.
Cristina Bulbescu