A început campania de împăduriri de toamnă

Publicat de Rotar Mirela, 17 noiembrie 2022, 14:55
Județele cu păduri preponderent în zona montană, precum Harghita, Covasna, Brașov sau Mureș, nu participă la acestă campanie, ele efectuând acțiuni de împădurire doar primăvara.
În județul Mureș sunt necesare însă intervenții pe câteva parcele din zona Sighișoara, dar şi la Lunca Bradului-Răstolița, unde zeci de hectare au fost afectate în 2020 de o furtună puternică, a precizat pentru Radio Tg.Mureș directorul Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig:
În sezonul de toamnă avem sub monitorizare câteva terenuri degradate pe raza Ocolului Silvic Sighișoara, avem puieți cu rădăcină protejată de fag și de stejar. Aici cultura pădurilor este mult mai grea și trebuie să intervenim mai des. Direcția Silvică Mureș se află încă sub efectul doborâturilor de vânt din februarie 2020, fiind necesară împădurirea suprafațelor din zona de munte – Lunca Bradului, Răstolița, Gurghiu, Fâncel. În aceste zone ne propunem să împădurim în jur de 200 de hectare. Direcția Silvică Mureș, în anii când nu sunt factori perturbatori, împădurește între 200 și 220 de hectare.
În această primăvară, Direcția Silvică Mureș a împădurit peste 500 de hectare, o suprafață care se realizează în fiecare an, mai spune Ilie Covrig:
În campania de împăduriri a sezonului de primăvară, Direcția Silvică Mureș a regenerat 520 de hectare, din care 270 de hectare reprezintă regenerări artificiale deci împăduriuri propriu-zise și circa 250 de hectare regenerări naturale. În campania de împăduriri avem cu puțin peste 1 milion de puieți plantați.
Circa 3,5 milioane de puieți forestieri vor fi plantați de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva în campania de împăduriri de toamnă, urmând să fie regenerate peste 2.700 de hectare din ţară.
Zonele în care se execută lucrările de regenerare sunt concentrate, în marea lor majoritate, în sudul țării și în Delta Dunării.
Valeriu Russu