A fost start oficial, ieri, în campania de vaccinare anti-COVID-19 pe teritoriul Uniunii Europene

Publicat de MIRELA ROTAR, 28 decembrie 2020, 19:38 / actualizat: 28 decembrie 2020, 20:43
Primii vaccinati au fost în general persoane în vârsta, dar în unele state înalte oficialități au tinut să fie primele pentru a da exemplu.
Primii italieni vaccinați astăzi au fost o infirmieră și directoarea unui laborator de virologie din Roma, în Spania o doamnă de 96 de ani, apoi o doamnă centenară din Germania, un medic din Ungaria și un specialist în boli infecțioase din Slovacia, în Franța o doamnă de 78 de ani, în Austria cinci octogenari, un arhiepiscop de 84 de ani a fost primul vaccinat din Slovenia, în Cehia s-a vaccinat primul chiar premierul Andrei Babiš, în Bulgaria șeful epidemiolog generalul Mutafciiski.
Italia se trezește, a anunțat premierul Giuseppe Conte. Vaccinarea în masă a Italiei începe, însă abia pe 8 ianuarie. Sub sloganul ”Ridicați-vă mânecile”, Germania a pregătit o campanie masivă de conștientizare. O seringă a fost deja desenată pe cerul Germaniei de un avion. Germania, Ungaria și Slovacia au început campaniile de ieri.
Înaintea Uniuni Europene au dat însă startul global China, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Mexicul și Chile.
Președintele Putin a anunțat că se va vaccina, evident, cu Sputnik. În Occident, însă marile vedete sunt vaccinurile Pfizer, BioNTech şi Moderna, și se pregătește acum AstraZeneca, după ce a atins eficiența celorlalte și de noi speranțe fiindcă este foarte ieftin și ușor de distribuit.
Optimismul campaniilor de vaccinare este cumva umbrit de noua tulpină a coronavirusului, mult mai contagioasă, descoperită în Marea Britanie și detectată pe urmă în numeroase alte țări. Specialiștii spun însă că vaccinurile existente o vor învinge și pe aceasta.