A fost publicat al 5-lea raport anual al celor mai valoroase branduri românești

Publicat de Corina Muntean, 5 aprilie 2021, 10:51 / actualizat: 10 aprilie 2021, 13:57
Top 50 branduri românești traversează o mare agitată în contextul crizei provocate de coronavirus, valoarea brandurilor fiind pe scădere.
Valoarea totală a celor 50 de branduri românești de top a scăzut cu 3.7% până la până la 5,6 miliarde EUR – în condițiile în care economia românească a înregistrat o scădere de 3,9% în 2020, pe fondul incertitudinii globale cauzate de pandemie. Însă chiar și în aceste condiții, această valoare este cu aproape 50% mai mare decât în 2017, când a fost publicat primul clasament Brand Finance România 50. 45 de branduri din clasamentul inițial din 2017 sunt în continuare prezente în top 50, iar două dintre cele 5 lipsă au fost achiziționate între timp de competitori. Acest lucru subliniază stabilitatea brandurilor locale.
În același timp, numărul brandurilor din top 50 create și dezvoltate de sectorul privat în ultimii 30 de ani a crescut de la 30 la 34, în decurs de 5 ani, un alt semn că acest sector contează tot mai mult în mediul economic românesc. De departe, cele mai bune semnale din ultimul an, le-a dat retailul farmaceutic, care marchează două premiere pentru 2021: intrarea unui brand în top 10, și cea mai rapidă ascensiune în clasament.
Cât privește Top 10 din 50 branduri, Dacia își menține poziția de lider în clasamentul Brand Finance România 50 pentru al cincilea an la rând, chiar și după o scădere semnificativă a valorii, cu 18% față de anul trecut, până la 1,1 miliarde EUR. Diferența față de al doilea brandul clasat, eMAG, a scăzut la jumătate față de 2020 – ceea ce ascute competiția pentru primul loc. În ciuda unei scăderi de 9% în valoare, Dedeman își păstrează poziția a treia și rămâne cel mai valoros brand deținut integral de antreprenori români, cu o valoare de 407 milioane EUR. Banca Transilvania urcă un loc și se apropie de podium, cu o creștere a valorii până la 376 milioane EUR. O singură schimbare în componența top 10 în acest an, brandul Catena urcând pentru prima oară între primele zece, după o creștere cu 15% a valorii, până la 122 milioane EUR.
Climatul economic sever nu a afectat în mod egal toate sectoarele, iar brandurile au reacționat diferit. Astfel, jumătate din brandurile din clasament au scăzut în valoare, iar jumătate au crescut. Cea mai rapida ascensiune în acest an revine brandului de retail farmaceutic Farmacia Tei, care a urcat 11 locuri, până pe 37, după o creștere notabilă cu 30% în valoare.
”În timp ce speranțele de revenire sunt legate de succesul campaniei globale de vaccinare, care să redeschidă frontierele și să repornească economia mondială, brandurile care au mizat pe inovație tehnologică și au fost capabile să pivoteze businessul astfel încât să răspundă nevoilor în schimbare ale consumatorilor înregistrează rezultate mai bune în toate sectoarele. Este poate ultimul avertisment pentru brandurile încremenite în secolul 20.” arată raportul Brand Finance.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: Brand Finance