A fost promulgată legea împotriva „antițigănismului”

Publicat de MIRELA ROTAR, 5 ianuarie 2021, 12:58 / actualizat: 10 ianuarie 2021, 10:46
Un proiect de lege depus anul trecut de către parlamentari ai mai multor partide și care țintește descurajarea discriminării și violenței îndreptate către comunitățile rome a fost promulgat ieri de către Președintele României.
Legea definește „antițigănismul” ca percepția referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora și prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care îl practică în public.
O astfel de lege este necesară, însă pornește o dezbatere, spune copreședintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache:
Noi considerăm că e nevoie de o legislație care să protejeze minoritățile din România și să descurajeze manifestările împotriva acestora, fie că e vorba de discursul public fie de organizații îndreptate împotriva minorităților. Dilema este dacă o asemenea legislație trebuie adoptată pentru fiecare minoritate în parte sau dacă ar fi mai bine să avem o singură lege care să combată eficient discriminare pe baze religioase etnice sau lingvistice.
Cultura fiecărei persoane trebuie respectată, iar o lege trebuie să fie suficient de clară încât să nu provoace contrareacții, susține omul de cultură, actorul și jurnalistul Rudi Moca:
Eu aș fi cam rezervat față de această lege, nu în sensul că nu sunt de acord cu ea, sunt de acord cu ea în sensul în care trebuie respectată demnitatea, rasa, nația, limba, cultura și modelul de viață al fiecăruia în parte, dar rostit foarte clar astfel încât mesajul să nu provoace discuții colaterale care pot produce contrareacții.
Și la nivel național părerile sunt împărțite. Unii reprezentanți ai comunității rome apreciază noua lege, în timp ce alții spun că este prea punctuală și că ar fi fost necesar de o lege care să combată discriminarea în general.
Vlad Todoran