A fost lansat programul de guvernare pentru IMM-uri

Publicat de radiomures, 13 septembrie 2016, 14:31
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat astăzi, în sistem de videoconferință, „Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri“.
La Tîrgu-Mureș au participat reprezentanții organizațiilor patronale din Mureș, Regiunea Centru și de la nivel național.
Reducerea birocrației, promovarea exporturilor și scăderea fiscalității ar fi urgențele promovate de acest program, spune Prim-Vicepreședinte Consiliului, Radu Bălănean:
Programul de guvernare se referă la punctele principale pentru care noi vom face lobby indiferent de guvernul care va fi la nivel național. Practic ne-am propus o strategie pentru mediul de afaceri din România. Pe de o parte, stimularea antreprenoriatului din România, reducerea birocratizării, promovarea dezvoltării exportului pentru că în momentul de față suntem axați, mai degrabă, pe importuri, nici nu pe producția internă… Fiscalitatea, iarăși este extraordinar de mare. Dacă continuăm în acest fel, pur și simplu nu mai are sens…”
O altă problemă spinoasă scoasă în evidență de patronatul din România este cea a multinaționalelor, protejate de statul român în timp ce afacerile autohtone se află în cădere liberă.
Revine, Radu Bălănean:
Este promovat capitalul extern dar capitalul autohton nu este în scădere ci în prăbușire și ca atare este important să ne axăm pe cele mai importante direcții de dezvoltare locală. Deocamdată nu stagnăm ci suntem în cădere liberă. Putem să intrăm în direcția multinaționalelor, știți foarte bine ce înseamnă sistemele de impozitare… Tot profitul pleacă afară, ei sunt chiar cu minus. Cu excepția impozitelor pe salarii, practic multinaționalele nu vin cu nimic la bugetul statului. E corect sau nu e corect?”
Programul lansat de către patronatul românesc mai cuprinde propuneri precum înființarea unui Minister al Antreprenoriatului și Turismului, reducerea șomajului în rândul tinerilor și promovarea parteneriatului public-privat.
Cristina Bulbescu