A fost confirmată oficial prezența pestei porcine africane la Archita, în judeţul Mureş
Publicat de MIRELA ROTAR, 23 noiembrie 2019, 12:51 / actualizat: 24 noiembrie 2019, 9:15
Noul caz de pestă porcină a apărut la un porc mistreț, împușcat în urma unei vânători organizate legal în zona localității Archita.
În prima fază, prezența virusului a fost confirmată de laboratorul de la Cluj-Napoca, iar rezultatul a fost pozitiv și la analizele Laboratorului Național de Referință de la București.
Autoritățile sunt în alertă și iau deja primele măsuri preventive, dar fără ca acestea să afecteze populația și porcii din gospodării.
Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa:
Aseară am primit confirmarea de la Laboratorul Național de Referință, probele sunt pozitive și, în acest sens, am convocat astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și Centrul Local de Combatere a Bolilor, pentru a elabora decizia cu privire la planul de măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane la porcii domestici și combaterea pestei porcine africane la mistreț. Precizez că aceste măsuri nu afectează porcii din gospodării, pentru care există doar restricționarea circulației animalelor. Responsabilii de aplicarea planului vor lua măsurile necesare încă de astăzi, în sensul inventarierii porcilor, a stabilirii locurilor pentru îngroparea animalelor, dacă vor fi depistate cu virusul pestei porcine africane și se va face instruirea gestionarilor fondurilor de vânătoare.
Toți cei 8 mistreți care au făcut parte din grupul celui depistat pozitiv vor fi incinerați și apoi îngropați într-o groapă identificată de Primăria Vânători.
În continuare, populația trebuie să respecte o serie de măsuri preventive pentru ca boala să nu apară în crescătorii și gospodării.
Directorul adjunct al DSVSA Mureș, Lucian Goga:
Am notificat județele limitrofe, Brașov și Harghita, întrucât și ele intră în zona afectată de 13 kilometri în zona focarului, și am decis medicilor să efectueze, în regim de urgență, cartografierea porcilor domestici, așa cum prevede legea, domnii primari au înțeles să îți exercite obligațiile legale, adică să cumpere dezinfectant. Am recomandat ca, în fiecare gospodărie, la intrarea în adăpostul de animale, în adăpostul unde se cresc porci, să se pună o tăviță cu burete și substanță dezinfectantă. Am vorbit cu cei care execută lucrări forestiere, i-am instruit, pe bază de semnătură, să își curețe mijloacele auto și căruțele cu care intră în pădure, să și le dezinfecteze.
În ceea ce privește cazul anterior de pestă porcină, depistat în zona Sovata, primăriile au inventariat 250 de porci domestici, în Sovata, Eremitu și Ibănești, iar gestionarii fondurilor de vânătoare trebuie să împuște mistreții din zona afectată.
În prezent, în județul Mureș au fost împușcați aproximativ 2.400 de mistreți, din cei 3.500 aprobați de Ministerul Mediului.
Raluca Creţ