A fost aprobat proiectul privind Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Publicat de radiomures, 6 iunie 2018, 17:40
Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.
Puterea susţine că demersul va duce la progresul României, opoziţia apreciază că se încearcă devalizarea economiei.
Proiectul a fost aprobat cu 174 de voturi pentru, 98 împotrivă şi 3 abţineri.
Potrivit proiectului adoptat de deputaţi, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii ar urma să primească din partea statului participaţii minoritare sau majoritare la 33 de companii, dar şi aport în numerar de 9 miliarde de lei. Acesta va fi vărsat treptat, pe parcursul a cinci ani. Lista companiilor include printre altele Electrica, RomGaz, Nuclear Eletrica, Antibiotice, CFR sau Poşta Română. Activitatea şi modul de îndeplinire a obiectivelor Fondului Suveran se evaluează anual de către Ministerul Finanţelor şi se prezintă Guvernului. Dezbaterea proiectului a generat controverse. Opoziţia a anunţat deja că va sesiza Curtea Constituţională şi a acuzat puterea de subminare a economiei naţionale. Deputatul USR Cosette Chichirău a susţinut, astfel, că Fondul nu are un scop economic, ci unul politic.
Cosette Chichirău:
Aveţi nevoie imediat de lichiditate pentru a plăti pomenile electorale, dar nu mai aveţi spaţiu bugetar. Aşadar, vreţi un instrument prin care să vă îndatoraţi, fără ca această datorie să intre în datoria publică.V-aţi întins mai mult decât v-a ajuns pătura şi-acum trebuie să vindeţi active profitabile pentru a plăti nebunia electorală. Tot ce are statul român în orice domeniu este jefuit.”
De cealaltă parte, reprezentanţii PSD şi ALDE au afirmat că Fondul Suveran este o şansă de dezvoltare a României prin investiţii. Potrivit preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, proiectul este unul dintre pilonii programului de guvernare, iar acest fond funcţionează cu succes în multe ţări.
Liviu Dragnea:
Acest fond de investiţii funcţionează în multe ţări din Europa, multe ţări din lume, şi au ajutat economia acelor ţări. Este un fond care va participa la dezvoltarea infrastructurii mari din România, va participa la reindustrializarea României, fond care va investi în agricultură, un fond care va genera foarte multe locuri de muncă şi care va contribui serios la creşterea produsului intern brut.”
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ, însă având în vedere sesizările de neconstituţionalitate anunţate de PNL, USR şi PMP, proiectul de lege va fi transmis, spre pomulgat de preşedintele Klaus Iohannis, abia după decizia Curţii Constituţionale, cu privire la eventualele demersuri ale opoziţiei