A doua ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești la Târgu Mureș
Publicat de Stan Lucian, 27 iunie 2024, 15:00 / actualizat: 2 iulie 2024, 21:51
Între 21 și 22 septembrie, în Cetatea Târgu Mureșului vor fi prezente 30 de asociații cu peste 100 de meșteri populari, reprezentând tradițiile din întreaga Transilvanie.
Președintele Fundației ”Casa Tradițiilor ardelenești”, Kelemen Laszlo:
Sunt convins că cultura populară din Ardeal este comună tuturor națiilor care trăiesc aici, și se pot folosi de această cultură pentru a-și întări identitatea locală. Fundația noastră a luat ființă tocmai pentru salvgardarea acestor tradiții, încercăm să transmitem celorlalte generații, în mod viu această cultură. Fiindcă vedem că și meșteșugurile tradiționale populare sunt în curs de dispariție, ca și folclorul, muzica și dansurile tradiționale.
În scopul salvării de la dispariție a multor meșteșuguri tradiționale, între Fundației ”Casa Tradițiilor ardelenești” și Muzeul Astra din Sibiu s-a încheiat un protocol de promovare a tradițiilor culturale din Transilvania.
Șeful secției expoziții din cadrul Muzeului, Karla Roșca, a insistat și pe ideea introducerii în momenclatorul meseriilor a unor meșteșuguri tradiționale care altfel riscă să dispară:
Pentru Sărbătoarea Meșteșugurilor Ardelenești, au fost selectați cinci meșteri care confecționează jucării din textile și ceramică. Indiferent că vorbim de jucăriile de lemn, de cele țesute, păpuși, avioane sau animăluțe, suntem conștienți că cei care au ales acest drum trebuie să aibă o poveste care trebuie spusă în cadrul târgurilor. Doar așa, transmiterea meșteșugurilor poate să ajungă și la cei mici. Acum, mai mult ca niciodată este nevoie de implicarea instituțiilor de cultură, în păstrarea nealterată a spiritului tuturor comunităților multietnice din acest spațiu geografic.
Ideea salvării tradițiilor populare, meșteșuguri, muzică și dans, a fost la rândul său subliniată de un alt participant la Sărbătoarea Meșteșugurilor Ardelenești de la Tg. Mureș, respectiv Federația Asociațiilor de Artă Populară din Ungaria.
Reprezentanta acesteia, Igyarto Gabriella a arătat că, la un congres de specialitate din Barcelona concluzia unanimă a participanților a fost aceea a necesității unor eforturi europene comune pentru salvarea acestui inestimabil patrimoniu material și imaterial al umanității, pe care le reprezintă tradițiile fiecărui popor în parte.
Autor: Valeriu Russu