A crescut agresivitatea în școli, ca efect al pandemiei COVID-19
Publicat de Corina Muntean, 28 ianuarie 2022, 12:14 / actualizat: 28 ianuarie 2022, 19:54
Fenomenul de violență sau bullying este mai des întâlnit față de anii trecuți, spun specialiștii mureșeni din cadrul Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, care coordonează începând din acest an școlar, o serie de activități pe tema aceasta în cadrul unităților de învățământ.
În fiecare unitate școlară a fost înființată o comisie anti-bullying, cadrele didactice au participat la cursuri de formare și instruire, iar elevii au sesizat aceste aspecte prin completarea, anonimă, a unor chestionare.
Psihologul mureșean, Călina Iușan semnalează faptul că a crescut mult agresivitatea elevilor, inclusiv pe internet:
Am desfășurat la nivel de școli și grădinițe activități pe tema bullying-ului prin chestionare anonime date elevilor. De ce am stabilit să fie anonime? Tocmai pentru a-i determina pe copii să se destăinuie și să aibă încredere că nu se va știi despre cine este vorba în clasă. Sigur că noi vom lua legătura…( cu elevii, cu părinții). S-a constat că, într-adevăr, există fenomenul de bullying și după pandemie și mai mult decât atât, cyberbullying-ul, bullying-ul pe internet, a luat amploare. Ce am constata după revenirea la școală e că a crescut numărul cazurilor de agresivitate.
Psihologii școlari spun că atitudinea agresivă a copiilor este explicată de izolarea pe timp îndelungat, motiv pentru care relaționează într-un mod greșit.
Soluția este reluarea socializării, lucru necesar și pentru adulți, mai spune psihologul școlar din Târgu-Mureș, Călina Iușan:
Le lipsesc copiilor competențele sociale și emoționale, competențele de relaționare, de rezolvare a conflictelor. Devin mult mai irascibili și atunci agresivi. De ce? Pentru că nu ieșim în comunitate, nu interacționăm cu ceilalți, ne petrecem mult timp în fața calculatorului, în fața ecranelor, ceea ce nu este un lucru benefic. Acum, în condițiile date, soluția este multă interacțiune cu copiii, să se întâlnească, să se joace, bineînțeles în limita restricțiilor, cu purtarea măști … dar comunicarea fizică cu celelalte persoane este cea mai importantă. De ce? Pentru că un copil se dezvoltă și își dezvoltă personalitatea în interacțiune cu ceilalți! Nu singur, ci în interacțiune cu ceilalți! La fel, și adulții.
De curând, Organizația Salvați Copiii a dat publicității un studiu efectuat anul trecut, care vizează fenomenul de bullying în școli.
S-a constatat că 22% dintre copii sunt expuși abuzului verbal și limbajului violent în mediul școlar, iar 76% dintre elevi se plâng că profesorii îi ceartă atunci când greșesc. De asemenea, mai mult de jumătate dintre copiii participanți la studiu, spun că sunt pedepsiți de părinți dacă greșesc.
Programul va fi extins și în grădinițe.
Cristina Bulbescu