A ars acoperișul la UMF Tîrgu-Mureș
Publicat de radiomures, 24 august 2016, 13:24
Așa a sunat astăzi scenariul pompierilor mureșeni, care au participat la un exercițiu pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de un incendiu la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș.
Situația tactică a presupus producerea unui incendiu în podul clădirii principale din cadrul universității, iar 20 de studenți au fost blocați de fum și foc.
La fața locului s-au deplasat în jur de 100 de pompieri, medici, militari și salvamontiști, care au colaborat pentru salvarea victimelor și reducerea pagubelor materiale.
Purtătorul de cuvânt al ISU ”Horea” Mureș, Gagy Mihai:
Se cunoaște foarte bine faptul că structura acoperișului este din material lemnos, iar, având în vedere faptul că această clădire este monument istoric, instalațiile de climatizare sunt instalate în podul clădirii, mai exact pe structura lemnoasă, tocmai acest lucru l-am simulat și noi, prin producerea unui incendiu la instalația de climatizare. Incendiul se manifestă în podul clădiri pe un corp de clădire. La fața locului intervin, în prima fază, pompieri din cadrul serviciului UMF, se deplasează și detașamentul de pompieri Tîrgu-Mureș, dar forțele sunt suplimentate și cu pompieri din Detașamentul Reghin. La fața locului intervin pompieri pe mai multe flancuri, atât pentru încercarea localizării și lichidării incendiului, cât și pentru localizarea lui pentru a nu se propaga la întreg acoperișul. În urma recunoașterii și evacuării victimelor se constată faptul că lipsesc mai multe victime, în jur de 20, la acest exercițiu participă toate forțele cu funcție de sprijin.”
La fața locului au fost prezente și instituții responsabile cu protejarea mediului și cu alertarea populației.
Directorul APM Mureș, Dănuț Ștefănescu:
În cazul unui incendiu de asemenea proporții, Agenția de Protecția Mediului verifică dacă în incendiu nu au fost cuprinse și materiale inflamabile care pot degaja noxe periculoase. În cazul acestui exercițiu nu este cazul deoarece a ars numai acoperișul și nu se produc noxe care pot să pună în pericol sănătatea populației. În cazul în care ard produse inflamabile care degajă gaze toxice, se instituie pe anumite zone restricții pentru populație, după caz, depinde de natura noxelor.”
Scopul principal al exercițiului a fost verificarea modului modului de punere în practică a Planului Roșu la nivelul județului, dar și capacitatea de intervenție a forțelor implicate.
Raluca Creţ