„Invazia româno-bulgară” nu s-a produs
Publicat de radiomures, 2 ianuarie 2014, 11:55
Românii nu s-au bătut pe bilete de avion spre Marea Britanie după eliminarea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă.
Iar presa şi politicienii de la Londra au fost nevoiţi să constate că aşa numita invazie româno-bulgară nu a avut loc, în prima zi a lui 2014, după cum relatează corespondentul Radio România Actualităţi, Carl Joseph.
El a mai spus că, un avion matinal ce venise de la Tg.Mureş nici măcar nu a fost plin, majoritatea celor de la bord mai stătuseră în Marea Britanie, dar ei au fost întâmpinaţi de 2 membri ai Parlamentului Britanic.
Niciunul dintre pasageri nu a declarat că ar fi venit să ceară ajutoare sociale sau tratamente gratuite de sănătate. Toţi au afirmat că au venit să muncească după care, în viitor, se vor întoarce la ei acasă.
Marea Britanie se află printre cele nouă state europene care au menţinut restrictiile pe piaţa muncii pentru România si Bulgaria timp de încă şapte ani de la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană.
Şi în Olanda liberalizarea pieţei muncii vine pe fondul temerilor că imigranţii români le vor ocupa locurile de muncă localnicilor.
Corespondentul RRA, Claudia Marcu transmite că potrivit sondajelor de opinie majoritatea olandezilor, dar şi mulţi politicieni, consideră că eliminarea restricţiilor are loc prea devreme.
Dezbaterea are loc în contextul alegerilor locale şi europene programate în acest an.
În Belgia eliminarea restrictiilor vine după ce autoritaţile de la Bucureşti şi Bruxelles au semnat un acord ce reglementează piaţa muncii pentru imigranţi.
Pe de altă parte în peninsulă criza este atât de mare încât numărul migranţilor italieni începe să-l depăească pe cel al românilor.
Cu toatea acestea, în condiţiile unui şomaj în creştere, nu mai sunt suficiente locuri de muncă pentru românii rezidenţi în Peninsulă. Cel puţin în domeniul construcţiilor, a declarat pentru RRA liderul de sindicat Teofil Pop.
La Bucureşti, Ministerul de Externe a salutat ridicarea completă a restricţiilor de pe piaţa muncii in Uniunea Europeană.
Ministerul împărtăşeşte poziţia, de principiu, a Comisiei Europene exprimată cel mai recent de comisarul pentru muncă, Laszlo Andor, potrivit căruia libera circulaţie a lucrătorilor din statelor membre, produce, în fapt, efecte pozitive asupra pieţei unice.
Regional