„Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă!”
Publicat de radiomures, 8 decembrie 2011, 00:00
Acesta este sloganul unei campanii care se derulează la nivel naţional până la mijlocul lunii decembrie, în sprijinul tinerilor infectaţi cu virusul HIV.
Startul acestei acţiuni a fost dat cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV/SIDA şi presupune acordarea unui suport simbolic tuturor tinerilor care se luptă cu această boală, doar accesând site-ul campaniei www.iamademana.ro.
Promovarea acestei campanii şi alte probleme care privesc această categorie de persoane au fost dicutate astăzi la Târgu Mureş în cadrul unei mese rotunde organizate de mai multe asociaţii care se ocupă de persoanele infectate cu HIV.
Conform datelor statistice, incidenţa îmbolnăvirilor cu virusul HIV a crescut în ultimii ani în România, la această dată fiind înregistrate aproape 9.000 de persoane cu această afecţiune, dintre care 200 sunt mureşeni.
Doar în acest an sunt peste 400 de cazuri noi depistate, dintre care 10 sunt din judeţul Mureş, spre deosebire de alte judeţe cu un număr mult mai mic de îmbolnăviri, precum Braşov – 7 cazuri, Harghita – 1 caz şi nici un caz în Covasna.
Medicii specialişti spun că din cele 10 cazuri au fost persoane depistate după 15 ani de la contactarea virusului, perioadă în care au fost infectaţi şi alţi parteneri sexuali ai acestora.
O altă problemă ridicată în cadrul mesei rotunde este stigmatizarea de care persoanele seropozitive suferă din partea societăţii, privind accesul la servicii dar şi din partea statului, care le-a încadrat în categoria persoanelor cu handicap.
Conform unui studiu efectuat de Fundaţia Soros, românii îi tolerează cel mai puţin pe seropozitivi, după homosexuali şi alcoolici, spune profesorul de psihologie al Universităţii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, Degi Csaba.
Medicii specialişti şi reprezentanţii organizaţiilor care promovează drepturile persoanelor cu HIV/SIDA spun că nu există, la această dată, probleme în aprovizionarea cu medicamente în judeţul Mureş.
Tratamentul antiretroviral al bolnavilor seropozitivi se încadrează între 900 şi 1.500 de lei pe lună, în funcţie de schema de tratament aplicată.
Cristina Bulbescu