95% dintre copiii consultaţi în 20 de localităţi din judeţul Braşov au cel puţin câte o carie dentară

Publicat de radiomures, 21 martie 2016, 17:00 / actualizat: 22 martie 2016, 11:15
Concluzia a apărut la finalul Caravanei stomatologice care asigură controale gratuite copiilor din 20 de localităţi din mediul rural, organizată de Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov şi Fundaţia Vodafone România.
Au fost examinaţi aproape 3.000 de copii cu vârste ȋntre 6 şi 15 ani, iar în urma controalelor stomatologice au fost identificate peste 15.000 de probleme dentare, de la carii şi probleme gingivale, până la complicaţii stomatologice grave, inclusiv probleme complexe de ortodonţie şi infecţii majore.
Inițiatorii campaniei spun că media de aproape 5 probleme dentare la fiecare copil este extrem de îngrijorătoare şi denotă atât lipsa cunoştinţelor de prevenţie, cât şi a instrumentarului minim de îngrijire.
Directorul executiv al Asociației pentru Parteneriat Comunitar Braşov Mihaela Cârstea:
Din punctul nostru de vedere, este clar că acei copii din mediul rural nu au acces la medicul dentist, nu au acces practic la sănătate, deși este trecut în Constituția României și în toate legile că dreptul la sănătate este un drept al tuturor copiilor, al tuturor românilor.”
Mihalea Cârstea a subliniat importanța unor campanii de prevenire care ar trebui începute încă din grădiniță:
Ceea ce am reușit noi să arătăm, și sperăm să ajungă aceste informații inclusiv la Ministerul Sănătății și Guvernul României, este faptul că avem nevoie de cel puțin două programe naționale care să combată ceea ce se întâmplă acum în mediul rural. Respectiv un program național care să vizeze educația specifică în acest domeniu, pe prevenție, pe cum ne spălăm pe dinți, un program care să înceapă încă din grădiniță, iar al doilea program național la care noi ne-am gândit este programul național al molarului de 6 ani, se știe că acei molari de 6 ani se pot sigila. Evaluarea națională este la fel de importantă.”
În urma controalelor au fost centralizate fişele stomatologice ale copiilor, iar la finalul caravanei 500 de copii cu grave probleme stomatologice au beneficiat de tratament stomatologic gratuit de urgenţă.
În campanie s-au implicat 28 de medici stomatologi voluntari care au controlat amănunţit, în medie, 40 de pacienţi în fiecare zi a caravanei.
Proiectul „Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte” a fost finanţat de către Fundaţia Vodafone România prin programul „Fondul pentru Fapte Bune” cu suma de 45.000 de euro.
Proiectul a fost desfăşurat în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentişti Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică Braşov.
Raluca Creţ
Foto: www.eumama.md