90 % din clădirile publice din județul Mureș au ieșire de rezervă
Publicat de radiomures, 3 noiembrie 2015, 16:31
Este una dintre concluziile adjunctului șefului ISU Mureș, col. Călin Handrea.
El a precizat că panica este cel mai distructiv factor într-o catastrofă.
Col. Călin Handrea a explicat că la un incendiu e indicat să evacuăm incinta efectiv târându-ne, fiindcă jos aerul e mai rece și respirabil.
Înainte de a ajunge într-o clădire, ar trebui să cunoaștem o ieșire de urgență. În general, undeva la 90 la sută din clădiri au o a doua ieșire, de urgență. În situația care s-a întâmplat un incendiu, evacuarea se va face cât mai aproape de podea, pe cât posibil să ne acoperim gura și nasul cu o bucată de îmbrăcăminte, care cu atât mai mult să fie umezită. Când părăsești o clădire în flăcări e bine să ieși împreună cu cei cu care ai intrat. Ar fi ideal, mai ales la evenimentele acestea cu public, cineva care are microfonul, să ia inițiativa și să calmeze lumea, să o îndrume.”
Col. Călin Handrea a adaugat că nici o societate comercială mureșeană nu a solicitat ISU verificarea instalațiilor PSI pentru conformitate.
Pe de altă parte, el spune că la școli s-au făcut mai multe campanii de conștientizare însoțite de exerciții practice sau simulări, în caz de incendii, cutremure sau inundații.
Călin Handrea subliniază că decizia de a efectua aceste exerciții este a conducerilor școlilor:
Se desfășoară mai multe campanii naționale, este vorba de „nu tremur la cutremur”, FOC – care înseamnă ”Flăcările omoară copiii”, ”Renunță, improvizațiile sunt catastrofale” și ziua informării preventive, de fiecare dată când pică marți într-o zi de 13, legată de dezastre. În cadrul acestor campanii, obligatoriu desfășurăm și exerciții de evacuare, pentru că noi controlăm absolut toate școlile din județ, cu atât mai mult anul acesta fiind și un ordin al secretarului de stat. În ceea ce privește exercițiile, există obligativitatea ca directorului de școală.
Inspectorul general școlar Ștefan Someșan a confirmat că în toate unitățile școlare mureșene se fac astfel de activitati pentru situații de urgență.
El a arătat că există, în acest sens, protocoale de colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și cu Poliția.
Obținerea autorizațiilor din partea ISU este responsabilitatea primăriilor, care sunt proprietarii clădirilor, afirmă Someșan:
Aceste activități se desfășoară în orele de diriginție, prin colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, cu medicii și asistenta școlii. Alte acțiuni de mai mare amploare, simulări de catastrofe sau de incendiu ori cutremur au loc împreună cu ISU. Problema obținerii autorizațiilor din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență aparține primăriilor, având în vedere că autoritatea locală este proprietarul clădirilor.
După drama de la clubul din București în urma căreia au decedat 32 de oameni, în județul Mureș nu s-au desfășurat controale de amploare la instituții și societăți comerciale.
Din punctul de vedere al apărării împotriva dezastrelor situația este sub control, susțin autoritățile competente.
Singurele reacții mai evidente par a fi achiziționarea unui număr mai mare de extinctoare decât de obicei.
Vali Russu
Foto: unitatespeciala.real-web.ro