9.000 de urmași ai prizonierilor de război și ai deținuților politici primesc indemnizații, doar în Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 8 iunie 2022, 11:06
Numărul mureșenilor care beneficiază de indemnizații pe legi speciale a crescut de zece ori în ultimii ani, mai ales după adoptarea în 2020 a Legii care prevede acordarea de despăgubiri lunare urmașilor persoanelor deportate sau persecutate politic.
Deciziile privind legea specială sunt luate de Agenția Județeană de Prestații Sociale și sunt puse în plată de Casa de Pensii.
În județul Mureș mai sunt 35.000 de pensionari de asigurări sociale, prin urmare numărul prestațiilor plătite de la bugetul de stat a crescut semnificativ, precizează directorul Casei de Pensii Mureș, Eugenia Neagoe:
Dacă luăm în calcul numărul total al prestațiilor pe care noi le plătim, acestea au crescut deoarece a crescut numărul celor care beneficiază de indemnizații pe legi speciale, adică Decretul Legii 118. Dacă acum câțiva ani aveam vreo 1.000 și ceva, acum avem 10.000, asta pentru că sunt cuprinși și copiii urmași. Dacă un beneficiar de Decret al Legii 118 avea o indemnizație și are 5 copii, iată că acum se fac 6 (indemnizații).
Prin Legea specială, urmașii deținuților politici sau ai prizonierilor de război beneficiază de indemnizații lunare în cuantum de 700, 500 sau 350 lei, în funcție de situația reglementată de noua lege. Se acordă, de exemplu, câte 700 de lei pentru fiecare an stat de părinte în lagăre sau pușcării.
Dacă părintele a fost trei ani în detenție, fiecare urmaș primește câte 2.100 de lei. Urmașii care s-au născut după ce părintele a revenit acasă, primesc 50% din sumă.
Urmașii celor care au murit în detenție primesc câte 500 de lei lunar.
Cristina Bulbescu