80% din redevența pentru exploatarea apelor minerale terapeutice va rămâne în bugetele locale
Publicat de Rotar Mirela, 26 martie 2024, 13:00
În 2020 s-a stabilit ca acest procent din redevența plătită după extracția apei minerale utilizate pentru consum să rămână în conturile unităților administrative județene și locale, iar acum s-a extins această prevedere și la apele terapeutice.
41 de localități din țară vor beneficia de această prevedere, iar în județul Harghita sunt incluse cinci localități, a precizat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.
Până acum, apa minerală îmbuteliată, după aceasta rămânea redevența, acum s-a lărgit aria și pentru apa folosită tratament, care va rămâne în bugetul local, din care 35% la bugetul județean și 45% în bugetul localității respective. Este vorba despre Borsec, Tușnad Băi, Siculeni, Toplița și Odorheiu Secuiesc.
În județul Mureș, această prevedere se va aplica în Neaua și Sângeorgiu de Mureș, iar în județul Covasna, la Covasna, Malnaș Băi, Bixad și Arcuș.
Proiectul de lege va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, după ce Ministerul Finanțelor va actualiza legislația complementară relevantă.
Autor: Raluca Creț