80% din redevența obținută după exploatarea resurselor minerale de suprafață va ajunge la administrațiile locale
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 ianuarie 2022, 12:37 / actualizat: 13 ianuarie 2022, 14:14
Este vorba despre exploatarea apelor minerale, a nisipului, pietrișului, dar şi a altor minerale aflate pe raza județelor, în privința cărora până acum redevența revenea în totalitate statului român.
E demersul pe care Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România îl promovează de doi ani, astfel că în cele din urmă Guvernul, a adoptat o hotărâre care va aduce mulți bani la bugetele locale.
Președintele UNCJR și al CJ Brașov, Adrian Veștea a explicat pentru Radio Tg.Mureș că legea a fost adoptată încă din 2019, însă lipseau normele de aplicare:
În ultima ședință de Guvern s-au aprobat normele de aplicare a Codului Administrativ unde era prevăzut că 40 la sută vor reveni către bugetele consiliilor județene, 40 la sută va reveni localităților pe raza cărora se exploatează resurse minerale de suprafață și doar 20 la sută rămâne la bugetul național. E o sumă extrem de importantă fiindcă, de exemplu, din sumele pe care le vom primi – și acest lucru diferă de la județ la județ – vom avea posibilitatea ca o parte din infrastructura rutieră, extrem de necesară pentru transportul acestor agregate minerale de suprafață, va putea fi reabilitată cu aceste valori.
Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene a dat exemplul județului Alba, care prin redirecționarea acestei redevențe va beneficia de 50 de milioane de lei, jumătate din sumă ajungînd la Consiliul Județean și jumătate la localitățile pe raza cărora se află aceste exploatații de suprafață.
Valeriu Russu