80% din directorii de școli mureșeni au promovat examenul pe post
Publicat de MIRELA ROTAR, 18 octombrie 2021, 11:51 / actualizat: 18 octombrie 2021, 12:57
Concursul pentru funcțiile vacante de director și director adjunct în școlile mureșene a avut loc în 15 octombrie, în condiții de supraveghere audio și video.
Numărul candidaților a fost mai mic decât numărul funcțiilor disponibile. Astfel, pentru cele 271 de funcții de directori și directori adjuncți s-au înscris aproape 250 de candidați, dar două dosare au fost respinse în etapa preliminară.
În județul Mureș, aproape 80% din candidați au promovat examenul, dar au fost înregistrate și contestații, a arătat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie Matei:
În județul Mureș, din totalul candidaților, de 246, au fost admiși 184, respinși 52, absenți 6, amânați 4. În perioada 15-17 octombrie s-au depus 21 de contestații. În urma probei scrise, județul Mureș se situează pe locul 3 ca procent de promovabilitate pe țară, și anume, 78%.
În județul Harghita, din cei peste 130 de candidați înscriși, doar aproximativ 120 s-au prezentat la concurs, iar procentul de promovare este de 66%.
Inspectorul școlar general adjunct al județului Harghita, Cristinel Glodeanu:
Eu consider că a fost foarte bine că s-a organizat acest concurs național, e foarte bine că putem să numim pe criterii de performanță, la finalizarea acestui concurs. Va urma, în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie susținerea interviului și analiza CV-ului candidaților. Sperăm ca cei care au promovat să poată să treacă și de această probă a evaluării.
Viitorii directori vor trebui să treacă și printr-un interviu.
Acolo unde nu se vor ocupa posturile, se vor face detașări, a arătat inspectorul școlar general al județului Mureș, Sabin Pășcan:
După proba scrisă, candidații care promovează testul scris, adică obțin nota minim 7, vor avea la dispoziție, conform calendarului, 3 zile, în care să opteze pentru funcția dorită, respectiv unitatea de învățământ pentru care vor trebui să susțină, în perioada noiembrie-decembrie și probă de interviu. În situația în care funcțiile de director și director adjunct nu se ocupă de vreun coleg de-al nostru prin concurs, conform metodologiei și legislației în vigoare, inspectorul școlar general, cu avizul persoanei în cauză și cu acordul consiliului de administrație, numește în continuare, prin detașare în interesul învățământului, procedură după care am debutat și la începutul acestui an școlar.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi, observator la concurs, a salutat modul de organizare a concursului, deși – potrivit acesteia- bibliografia a ridicat multora semne de întrebare:
Din punctul meu de vedere, din calitate de observator, la Mureș nu au fost probleme deosebite sau probleme de nerespectare a metodologiei de desfășurare a concursului. Bibliografia era stufoasă, erau autori de care unii dintre noi nu au auzit, formularea subiectelor era deplasată vizavi de ceea ce ei trebuie să facă mai departe. Unii dintre ei nici nu au avut timpul necesar pentru a se pregăti.
Cât privește promovabilitatea, județul Mureș a fost depășit doar de Sălaj, cu 81%, și de Cluj, cu 93%.
Raluca Creț