80 de cursanți înscriși la școala de vară pentru salvatorii montani

Publicat de Corina Muntean, 23 august 2018, 12:10 / actualizat: 23 august 2018, 16:05
Doi dintre aceștia sunt din Mureș și au făcut deja stagiul de doi ani de voluntariat. Acum vor participa la grupa de avansați la Școala Națională a Salvatorilor Montani de la Padina, din Munții Bucegi, pentru evaluările finale.
Prima etapă de verificare va avea loc în primele două săptămâni din septembrie, atât pentru începători cât și pentru avansați.
Atestatul de salvator montan profesionist va fi obținut, însă, după alte etape de pregătire ce se vor desfășura și în sezonul rece.
În județul Mureș sunt 8 salvatori montani angajați și 40 de voluntari care se pregătesc tot pentru Școala Națională, a declarat pentru RTM șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert:
Trebuie să fie membru activ, ca voluntar, la Salvamont Mureș doi ani de zile pentru a putea să-l trimitem la Școala Națională de Salvare Montană. Anul acesta, sunt doi voluntari de la echipa noastră, ei au terminat școlile de începători anul trecut. Anul acesta, din păcate, nu avem începători dar sunt 6 persoane care anul viitor o să depășească deja cei doi ani de voluntariat și dacă trec de examenele echipei noastre atunci pot fi trimiși în școlile de vară.”
Școala va începe cu un modul de pregătire medicală susținut de cadre ale Departamentului pentru Situații de Urgență, apoi vor parcurge și cursuri de paramedici.
Condițiile pentru a deveni salvator montan sunt vârsta minimă de peste 18 ani, o stare bună de sănătate, cunoștințe foarte bune despre sporturile montane, precum schi, alpinism și orientare turistică, dar și cunoștințe temeinice de salvare montană și prim-ajutor.
Președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, prof. Sabin Cornoiu:
La începători avem 36 de înscriși până în acest moment și la avansați avem 41. Școala va începe cu un modul de pregătire medicală desfășurat la nivel de evaluare, evaluare pe care o vor face cadre din rândul DSU, de la instituția care pregătește paramedici. Apoi, urmează strict evaluarea salvatorilor montani pe probleme de salvare tehnică din munte. Aceasta este prima etapă, o să mai urmeze o etapă de iarnă și acestea sunt cele două mari acțiuni iar între ele, salvatorii fac cursuri de paramedici.”
24 de județe din România au servicii de salvamont, în total fiind 42 de structuri județene sau locale de acest fel, în care lucrează 600 de salvatori montani, dintre care jumătate sunt angajați.
În ultimii 10 ani, peste 260.000 de solicitări de intervenție au fost făcute la Serviciul Salvamont , fiind salvați 55.000 de turiști.
Cristina Bulbescu