700 de suflete din Ținutul Reghinului duc mai departe tradițiile săsești

Publicat de MIRELA ROTAR, 29 martie 2018, 17:20 / actualizat: 29 martie 2018, 18:38
Cele aproape 250 de familii din parohiile evanghelice aparținând zonei Reghinului se pregătesc de sărbătorile pascale.
Fiecare zi din această perioadă e plină de semnificații, explică preotul parohiei evanghelice din Reghin, Johann Zey:
Avem mai ales familii mixte. Familiile pur săsești au cam emigrat. Avem 200-250 de familii. Am început pregătirile deja din duminica Floriilor, care este o duminică importantă la sași: serbăm confirmarea tinerilor. În joia sau vinerea mare vopsim ouă. Și mai este un obicei: osterstrauss – un tufiș pe care se agață ouăle vopsite.”
Gospodinele din comunitatea de sași sunt pe ultima sută de metri cu pregăririle pentru mesele pascale festive. Katalina Lassel păstrează încă obiceiurile din satul său natal, Logig:
La sate se pregătea și pască, ouăle roșii, prăjituri, cozonacul cu nucă, ciorba de miel cu leuștean. Din sat, de unde vin eu, se mergea la biserică dimineața la ora 10. De acolo porneau feciorii, mergeau cu coșuri la udat la fetele mari peste 14 ani. Și după masă se mergea în curtea bisericii unde se juca lovitul cocoșului: se legau la ochi, puneau la o distanță foarte mare ouăle și cu o botă încercau să lovească ouăle și se distrau.”
Apropierea Paștilor se simte și la clasele cu predare în limba germană de la Școala Augustin Maior din Reghin. Elevii pregătesc felicitări, ornamente și ouă, în așteptarea iepurașului darnic, spune învățătoarea Martina Zey:
În Ținutul Reghinului obiceiurile săsești se îmbină cu cele catolice ca rezultat al căsătoriilor mixte și al faptului că, an de an, evenghelicii și catolicii sărbătoresc la aceeași dată Învierea.
Marcela German