70% este rata de deces la pacienții cu COVID internați la Unitatea de Suport ATI de la Tg. Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 17 noiembrie 2020, 12:17 / actualizat: 21 noiembrie 2020, 14:31
Pentru pacienții în stare gravă care sunt intubați și ventilați mecanic șansele de supraviețuire sunt mult mai mici, sub 10%.
Din luna august, de când au fost internați primii pacienți la Unitatea de Suport Medical din incinta Universității de Medicină și Farmacie, aproape 170 de bolnavi au fost tratați aici.
Acum unitatea este la capacitate maximă, cu pacienți veniți din alte județe, a precizat pentru Radio Tg.Mures managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, dr. Claudiu Puiac:
Până în acest moment, la UMFST au fost internați 169 de pacienți. Acum sunt internați 35 de pacienți. Au fost 96 de decese. Calculată, mortalitatea este de 70% iar la pacienții care s-au prezentat intubați și ventilați mecanic, este în jur de 90%. Este mai mare mortalitatea la pacienții intubați și ventilați mecanic (cu COVID) față de ceilalți de la ATI.
Peste 80% dintre pacienții în stare gravă care ajung la Unitatea Suport din Târgu-Mureș deja sunt intubați. Oamenii suferă și de alte boli grave iar infecția cu COVID poate fi fatală. Așa se explică rata ridicată de decese din ultima săptămână, mai spune managerul Spitalului de Urgență, dr. Claudiu Puiac:
Mulți erau și cu alte comorbidități iar la noi au fost transferați deja intubați și ventilați mecanic. Trebuie ținut cont de faptul că aici au sosit pacienți în stare gravă. De multe ori, pacienți care aveau în antecedente stopuri cardiace resuscitate, pacienți care de multe ori erau pe suport inotropic dublu, masiv, dar cea mai mare parte, 80-90%, de multe ori necesită protezare respiratorie, sau pacient intubat și ventilat mecanic sau pacient care nu este intubat dar este intubație non-invazivă. Asta explică faptul că în ultimul timp am avut număr crescut de pacienți la UMFST, și creșterea mortalității în ultima săptămână, și mortalitatea crescută la pacienții intubați și ventilați mecanic.
Conform presei centrale de investigații, rata de mortalitate pentru pacienții cu COVID este mai ridicată în unele spitale din țară.
Potrivit Libertatea.ro, Spitalul ”Marius Nasta” din București a înregistrat o mortalitate de 96,5% la pacienții intubați și ventilați mecanic. La Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara rata de deces este de 94%, în timp ce la Spitalul COVID de la Arad 95,7% din pacienții intubați decedează.
Cristina Bulbescu