70 de cetățeni sinistrați din Miercurea Ciuc vor locui în containere
Publicat de Rotar Mirela, 6 octombrie 2022, 11:58
Inițal au fost 160 și au fost cazaţi în sala de sport din municipiu, după ce în noaptea dintre 7 și 8 ianuarie 2021 un incendiu le-a distrus locuințele. Treptat, unii au plecat la rude, alții și-au reconstruit locuințele, și au rămas în sala de sport doar cei mai săraci.
De atunci, administrația locală a avut câteva tentative de a le găsi o locuință, una fiind achiziționarea unui teren și mutarea lor în 40 de containere primite de la Guvern. Planul a picat, Consiliul Local fiind dat în judecată de mai multe companii pentru că locul ales a fost zona industrială a municipiului, fără căi de acces și facilități de trai, a declarat pentru Radio Tg.Mureș avocatul Florin Popovici:
Am avut un proces cu Consiliul Local, atacând o hotărâre în contencios.Din punctul nostru de vedere și al clienților mei, nu au fost respectate condițiile de urbanism. Asta a și constatat Tibunalul Harghita, Curtea de Apel și e o chestiune definitivă, publică, o identificați pe site-ul instanțelor de judecată, iar procesul este încă în curs.
În cele din urmă, autoritățile locale au decis să instaleze 11 locuințe modulare chiar pe terenul unde au ars casele.
Primăria Miercurea Ciuc a achiziționat containerele, cu dușuri și WC-uri, precum și containere pentru asistență socială, unde vor veni zilnic asistenți sociali pentru oamenii din comunitate, a declarat pentru Radio Tg.Mureș primarul Korodi Attila:
În arena sporturilor acum sunt numai 72 de persoane, care vor fi mutate în containere de locuințe puse la dispoziție de Serviciul Maltez. Zilele acestea se montează containerele, iar în două-trei săptămâni oameni se pot muta. Între timp se fac și racordările la utilități, deci procedurile tehnice.
Primarul Korodi Attila a precizat că aceste zone sărace din municipiu, unde locuiesc circa 800 de persoane, au fost declarate ”așezăminte informale” pentru a se putea dezvolta acolo servicii sociale și a se accesa fonduri europene:
Vor fi programe educaționale, mentorat pentru locuri de muncă, servicii sociale pentru familii, ca să le ajutăm să fie apte de a părăsi aceste zone și să poată închiria o locuință, socială sau obișnuită din municipiu sau alte localități. Important e să fie capabili să ducă un trai decent și să aibă capacitatea de a avea grijpă de copii, de familie. Anul trecut am depus un proiect pe Fondul norvegiene, nu am câștigat, și de atunci mergem pe fonduri de la bugetul local. Anul viitor vom înființa un grup de acțiune locală, un GAL, care să ne permită să putem atrage și fonduri europene
Există două zone din Miercurea Ciuc cu case din lemn, ridicate în ultimele trei decenii, fără autorizații de construcție, mai spune primarul. Potrivit acestuia, terenurile au acces la utilități, însă clădirile improvizate construite acolo nu sunt racordate, acesta fiind unul din motivele pentru care a izbucnit incendiul din iarna lui 2021.
Valeriu Russu