70 de ani de la înființarea Grădinii Botanice a UMF Tg. Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 31 mai 2018, 16:14 / actualizat: 18 iunie 2018, 10:32
Evenimentul de astăzi coincide cu împlinirea a 110 de ani de la înfiinţarea Parcului Dendrologic din cadrul universității târgumureșene.
Cu acest prilej, a fost organizat un simpozion științific, în colaborare cu Asociaţia Grădinilor Botanice din România
Prorectorul UMF Tg.Mureș, Camil Vari, vede în Grădina botanică o oază de liniște, dar și un laborator de cercetare:
Facultatea de Farmacie din Tg. Mureș se evidențiază față de celelalte din țară prin faptul că în mijlocul poluării și zgomotului citadin se găsește o oază de liniște. UMF Tg. Mureș a împlinit de curând 70 de ani, Grădina botanică a universității noastre a împlinit la rândul ei 70 de ani, ea a devenit și un laborator de cercetare. Așteptăm colaborări cu toți colegii din țară, îi dorim Grădinii Botanice la mulți ani, le dorim gardienilor Grădinii Botanice la mulți ani și multi succes lucrărilor simpozionului dvs.
Grădina botanică a UMF Tg.Mureș are peste 1000 de specii de plante, în sectorul de cultură existând 663 de specii.
În următorii doi ani se vor construi trei sere noi, dar și un centru de cercetare, un proiect în valoare de o jumătate de milion de lei, spune șeful secției de Botanică farmaceutică, prof. Dr. Silvia Oroian:
Există grădina de plante medicinale, unde sunt cultivate în jur de 250 de specii de plante. Avem un proiect în derulare, în valoare de 500 de mii de lei. Acolo se vrea construirea a trei sere, prin mutarea serelor existente, care sunt foarte vechi și, de asemenea, reamenajarea birourilor pentru că acolo se dorește să se facă un centru de studiu al plantelor medicinale, cu laboratoare.
Specialiștii în domeniu vor discuta, la simpozionul de la Tg.Mureș, despre diversitatea structurală şi funcţională a plantelor, dar și despre noile cercetări în domeniul plantelor medicinale.
Alte teme de discuție sunt : conservarea speciilor medicinale din flora spontană prin acţiuni ecologice specifice protecţiei mediului, crearea de colecţii în grădini botanice și educaţia ecologică în grădini botanice.
Valeriu RUSSU