7 reacții adverse la vaccin înregistrate anul acesta în Mureș

Publicat de radiomures, 20 iulie 2017, 15:41
Din cele câteva zeci de mii de doze de vaccinuri administrate anul acesta la copiii de diferite vârste din județul Mureș, în primul trimestru au fost înregistrate trei reacții adverse iar în al doilea trimestru 4, toate la vaccinul tetravalent.
Acesta este un vaccin care se administrează la copiii de 6 ani împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive și poliomielitei.
Responsabilul programului de vaccinare din județul Mureș, medicul epidemiolog Marcela Goța:
Reacțiile adverse se raportează. Am avut, în primul trimestru, 3 reacții adverse la vaccinul tetravalent, reacții locale. Adică, la locul injectării a a părut o tumefacție, o roșeață care a cedat mai apoi cu niște antialgice și cu comprese la locul respectiv. Deci, nu am avut reacții grave care să fie cu spitalizare, cu sechele sau, Doamne ferește, cu deces. Și am mai avut 4 cazuri singulare în semestrul II la diverși medici. Se mai întâmplă și acestea au fost toate la tetravalent.”
Nici o reacție adversă nu s-a înregistrat la vaccinul antirujeolic și BCG, singurele vaccinuri vii activate ce nu sunt recomandate persoanelor cu HIV.
Singurul deces din cauza ROR în Mureș a fost la un bebeluș ce a primit boala de la mama lui înainte de naștere. Aceasta a contactat virusul în ultimul trimestru de sarcină deși primise cele două doze de vaccin.
Astfel de cazuri se mai întâmplă deoarece eficiența nu e 100%, spune medicul epidemiolog din Tîrgu-Mureș, dr. Marcela Goța:
Dacă apare în documente că a primit două doze…. Și mie mi se pare de mirare că în mod normal n-ar fi trebuit dar asta este situați, dacă are documente… Se mai poate întâmpla dacă vaccinul a fost inoculat inadecvat, deci prea superficial, plus că vaccinul nu este 100% eficient. Deci are o acoperire, dacă-i faci o doză, aproximativ 67-70% reușește imunizarea. De asta se face și la 12 luni și se face și la 5 ani. Și acum se administrează și la 19 luni.”
De la începutul acestui an, în județul Mureș au fost recuperați la vaccinare împotriva rujeolei circa 70% dintre bebelușii nevaccinați și 66% din cei cu vârsta între 1 și 9 ani, în total 5.700 de copii.
Odată cu primirea celor 8.000 de doze de vaccin antirujeolic, recuperarea vaccinală n-ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni, spun specialiștii.
Cristina Bulbescu