64.000 de broaște țestoase descoperite în Marea Bariera de Corali

Publicat de MIRELA ROTAR, 11 iunie 2020, 13:19 / actualizat: 24 iunie 2020, 13:21
Oamenii de știință australieni au capturat, cu ajutorul unei drone, imagini spectaculoase cu zeci de mii de cuiburi de broaște țestoase verzi pe o insulă din apropierea Marii Bariere de Corali.
Cercetătorii de la Departamentul de Mediu și Știință din Queensland au înregistrat un număr masiv de broaște țestoase verzi, în cadrul așa-numitului „Proiect de recuperare a Insulei Raine”.
Filmările aeriene au fost surprinse în decembrie 2019, în timp ce 64.000 de broaşte testoase verzi înotau în jurul Insulei Raine (Raine Island) pentru a ajunge pe uscat spre a-și depune ouăle.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista ştiinţifică „PLOS One”, pe 4 iunie. Insula Raine este un parc național protejat și nu este accesibil publicului. Proiectul urmărește protejarea și restabilirea habitatului broaștei țestoase verzi pe insulă.
Cercetătorii au spus că tehnologia dronei i-a ajutat să urmărească și să documenteze mai precis creaturile pe cale de dispariție decât o metodă folosită anterior, care implica vopsirea carapacelor țestoaselor cu o vopsea albă non-toxică și numărarea lor manuală într-o barcă mică în apă. Ei intenționează să folosească drone pentru a înțelege și a gestiona mai bine populația de țestoase aflată în scădere.
Testoasele marine verzi sunt denumite astfel pentru culoarea verzuie a cartilajului și a grăsimii lor și se găsesc în principal în apele tropicale și subtropicale. Sunt cunoscute pentru că migreaza pe distanțe foarte lungi între zona de unde se hrănesc și zona de reproducere, unde s-au născut și unde femelele vor depune ouă.
Broasca țestoasă verde este clasificată ca specie pe cale de dispariție, conform datelor globale redate de Lista Roșie a Speciilor amenințate ale UICN. Cele mai mari amenințări în supraviețuirea lor sunt supraîncărcarea ouălor, pierderea siturilor de cuiburi, vânarea și prinderea în plasele de pescuit.
Dana Boieriu