600 de mii de euro din PNRR pentru digitalizarea SAJ Mureș
Publicat de APETRI MARGARETA, 8 mai 2024, 12:23 / actualizat: 11 mai 2024, 10:55
Serviciul de Ambulanță Județean Mureș a fost declarat eligibil în cadrul unui proiect amplu al Ministerului Sănătății pentru digitalizarea instituțiilor din domeniul medical. Acesta prevede achiziționarea de echipamente IT și soluții digitale pentru debirocratizarea administrației medicale. În cadrul aceluiași proiect s-au mai calificat și alte servicii de ambulanță precum Covasna, Harghita, Sibiu și Bistrița Năsăud. La Ambulanța Mureș va fi realizată infrastructura și un software clinic care trebuie implementate până anul viitor, a precizat pentru RTM directorul SAJ Mureș, dr. Ioan Ivanici:
Pe moment, am fost declarați eligibili pentru o finanțare prin programul european PNRR pentru digitalizarea Serviciului de Ambulanță Județean Mureș în valoare de 600.000 de euro. N-avem concurenți. Suntem eligibili, prin Ministerul Sănătății. Contractele de finanțare le vom semna în aceste zile și încep licitațiile pentru aparatură, pentru soft și așa mai departe… care vor dura câteva luni.
Digitalizarea sistemului va aduce beneficii atât pentru angajați, cât și pentru pacienți, mai spune dr. Ioan Ivanici:
Vom putea urmări, efectiv în timp real, activitatea fiecărei autosanitare, vom putea urmări în timp real ce se întâmplă, în primul rând, cu pacienții, începând de la locul solicitării până la nivelul Spitalului Județean de urgență, în ceea e privește statistica și parametrii de activitate a Serviciului Județean de Ambulanță. Deci, acestea trei sunt beneficiile și orientate către pacient.
Programul privind digitalizarea instituțiilor din domeniul sănătății, accesat din fonduri europene de către Ministerul Sănătății, are o valoare totală de 100 de milioane de euro și a fost lansat la mijlocul anului trecut.La apelul de proiecte au putut aplica direcțiile de sănătate publică, Institutul Național de Sănătate Publică, Institutul Național de Transfuzii, serviciile de ambulanță, Agenția Națională de Transplant și altele.
Tot la mijlocul anului trecut, Ministerul Sănătății a mai lansat apelul de proiecte pentru digitalizarea a 200 de spitale, instalarea sistemelor de telemedicină în peste 130 de unități de primiri urgențe și digitalizarea Casei Naționale de Sănătate.
Bugetul total destinat transformării digitale depășește 400 de milioane de euro.
Autor: Cristina Bulbescu