600 de ecografe cumpărate, printr-un nou program de sănătate lansat la Tg. Mureș
Publicat de radiomures, 25 martie 2016, 16:09 / actualizat: 27 martie 2016, 9:23
Programul Național de Sănătate a Femeii și Copilului a fost lansat astăzi, la Tîrgu-Mureș, de ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu.
Obiectivele programului sunt ameliorarea stării de nutriție și sănătate a mamei și copilului și reducerea riscului de mortalitate infantilă și maternă.
O problemă tot mai gravă a României este scăderea demografică, afirmă mnistrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu:
Primul semnal a fost acoperirea numărului necesar de incubatoare la nivel național, aproape 600, pe care le-am bugetat și pentru care vom organiza și o licitație centralizată. Organizăm licitații centralizate anul acesta și sper că prin această modalitate vom face o economie. În ceea ce privește județul Mureș, aici s-au cerut un număr de peste 40 de incubatoare, toate au fost bugetate.”
33 de milioane de lei este bugetul alocat pentru această achiziție, dintre care 10% reprezintă contravaloarea incubatoarelor care vor ajunge în Mureș.
Din păcate, în România tot mai mulți copii se nasc morți sau prematur.
De asemenea, peste 660 de fete sub 15 ani au născut anul trecut în România, un lucru îngrijorător, spune directorul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, prof. dr Nicolae Suciu:
Din start, ne adresăm unui binom care este indestructibil care este mama și copilul care m nu pe termen foarte apropiat, pe termen mediu și lung se răsfrânge asupra binelui economico-social într-un areal unde politica mamei și copilului e la loc de cinste. Natalitatea care este o problemă, să zicem, europeană, la noi e îngrijorătoare. Numărul total al nașterilor față de anul 2013 a fost aproape cu 10.000 mai scăzut. Îngrijorător este că avem, ceea ce nu se întâmplă în altă parte, nașteri la minore sub 15 ani. Sub 28 de săptămâni am avut 450 de nașteri. Enorm.”
Clinica de Neonatologie din Tîrgu-Mureș a fost vizitată astăzi de ministrul Sănătății, urmând ca celelalte secții de profil din țară să fie evaluate de responsabilii din minister în vederea implementării acestui proiect.
De asemenea, până la 1 iunie vor fi înființate două registre privind numărul de nașteri premature, dar și pentru luarea în evidență a gravidelor în primul trimestru de sarcină.
Pe viitor, femeile însărcinate ar putea fi obligate să efectueze un screening pentru depistarea precoce a sarcinilor cu malformații.
Cristina Bulbescu
Foto: www.fertimed.cz