60 la sută din șomerii harghiteni au doar 8 clase și nu pot participa la cursuri de formare
Publicat de Corina Muntean, 8 ianuarie 2018, 17:37
De vină este legislația, spune șeful serviciului de Analiză a pieței muncii din AJOFM Harghita, Jano Edith, care precizează că rata șomajului a scăzut în județ față de anul trecut.
Astfel, la finele anului trecut, șomajul în Harghita a fost de 4,83 la sută, în scădere față de 2016, când a fost de 5.77 procente.
În această lună, doritorii se pot înscrie la cursuri de formare profesională în următoarele domenii: dulgeri, lucrători în comerț și agent Securitate, precizează Jano Edith:
În luna ianuarie vom organiza cursuri de dulgher, la Miercurea Ciuc și Gheorgheni, lucrători în comerț Odorheiul Secuiesc și agent securitate în Toplița. Preconizăm să se înscrie pentru fiecare curs între 20-25 de persoane. Maximul de 28 nu se va ocupa, pentru că în ultimii ani nu se mai ocupă aceste locuri. Cei care ar putea să se califice s-au cam calificat, și există un procent de 60 la sută care nu au nici opt clase și de aceea nu îi putem cuprinde la cursuri.”
În Brașov, anul acesta s-au programat 40 de cursuri de formare profesioanlă pentru adulți, în 28 de meserii, în care vor fi cuprinse peste 650 de persoane.
Numărul șomerilor indemnizați a scăzut în ultimii ani în județ, rata șomajului ajungând sub 3 la sută, a precizat pentru RTM directorul AJOFM Brașov, Liliana Dragomir:
Aceste cursuri sunt în de agent de Securitate, servicii, achiziții publice, bucătar, cameristă. Numărul de locuri este acum, pentru 654 de persoane, dar având în vedere că noi avem înregistrate 1000 de persoane, se face consilierea profesională și în funcție de opțiunile acestora organizăm aceste cursuri. Cele mai căutate meserii sunt în domeniile turismului, a serviciilor și industrie. Rata șomajului a început peste 3 la sută în luna ianuarie, iar la sfârșitul lunii decembrie a fost peste 2,8 la sută.”
Cu puține excepții, mureșenii se orientează în ultimii ani spre joburi unde nu e nevoie de multă muncă, a remarcat șeful AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef.
El precizează că rata șomajului din județul Mureș a fost, la finele anului trecut, de 4 la sută, față de 4,46 la sută în ianuarie 2016, deci o ușoară scădere :
Pe luna ianuarie avem în prognoză patru cursuri, unde sperăm să putem avem în jur de 100 de șomeri, cum ar fi pizzeri, maseuri, limba engleză și operatori introducere, validare, prelucrare date. În general, cele mai căutate sunt meseriile de coafură, frizerie, maichiură, administrator pensiune turistică și îngrijitor bătrâni la domiciliu. Deci în industrie și pe unde se muncește nu prea vrea lumea – mai sunt în industria textilă, în partea Sighițșoarei care mai caută cursuri și Reghinul, cu tâmplăria.”
Peste 80 de programe de formare profesională vor demara în această lună, la nivel national, a anunţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă
La aceste programe se estimează o participare de peste 1.600 de persoane, cele mai multe din judeţele Braşov, Dâmboviţa, Mureș şi Harghita.
Valeriu Russu