60% din doborâturile de vânt au fost marcate, însă exploaterea copacilor încă nu a început

Publicat de Corina Muntean, 5 mai 2020, 17:28 / actualizat: 5 mai 2020, 19:31
Este vorba de peste 1.500 de hectare de pădure din judeţele Braşov, Sibiu, Mureş, Harghita şi Covasna, doborâte de furtuni la sfârşitul lunii februarie.
Numai în Harghita și Mureș sunt estimări de aproape 900.000 mc de arbori doborâți, a declarat directorul Gărzii Forestiere Brașov, Ioan Mihalte.
Acesta atrage atenția că pentru a evita apariţia focarelor de infecţie și deprecierea, e necesară recoltarea cât mai rapidă a masei lemnoase pentru ca, ulterior, silvicultorii împădurească acele suprafețe:
Punerea în valoare s-a făcut pe 70 la sută din cantitatea doborâtă de vânt. Sunt inventariați, sunt acte făcute, la unele ocoale silvice deja s-a făcut și licitația pentur exploatarea materialului lemnos. Din punct de vedere al protecției muncii lemnul se scoate foarte greu, sunt zone greu accesibile, arborii sunt căzuți unii peste alții în toate direcțiile, deci este un risc pentru opratorul care va executa lucrările de exploatere pe zona respectiuvă. Aceste produse accidentale, conform legislației în vigoare, se fac fir cu fir sau, cunm sunt czute în masă, se poate face marcări prin estimare la suprafață și dă volumul arborilor căzuți.
Din punctul de vedere al Asociației Forestierilor din România (ASFOR), legislația de marcare, exploatare și valorificare a acestui tip de masă lemnoasă este, în România, greoaie și favorizează frauda.
Președintele ASFOR, Ciprian Muscă, vine cu propunerea, către guvernanți, de a se achiziționa scanere prin care măsurarea și inventarierea lemnului să se facă după exploatere, modalitate deja aplicată în alte țări:
Un specialist silvic trebuie să meargă, metru pătrat cu metru pătrat, să aplice marca pe fiecare arbore. Din punct de vedere al securității muncii este o catastrofă să obligi un om să intre în zona respectivă în care pericolul de accident este foarte mare. Aici trebuie trecut spre un mod de măsurare a lemnului la expediere, lăsate firmele de exploatare să intre, să scoată lemnul, iar măsurarea și expedierea lui să se facă din drum. S-ar scurta foarte mult procedura de inventariere și de scoatere la licitație a acelui lemn, și nu mai stăm ani de zile. Sunt soluții moderne, statul poate să achiziționeze scanere mobile care se pot monta pe drumuri forestiere și care pot să măsoare orice transport de lemn. Sunt dotate și cu camere deci se îndepărtează și orice suspiciune.
Din punctul de vedere al pădurarilor, nici nu poate fi vorba de reîmpăduriri atâta vreme cât nici nu a început acțiunea de exploatare a acestor păduri doborâte de vânt. Este un proces care va dura, apreciază aceștia, cel puțin două sezoane.
Valeriu Russu