6% din adolescenții mureșeni au consumat substanțe interzise
Publicat de Corina Muntean, 22 iunie 2018, 17:38
Din „Studiul privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite în rândul elevilor din învățământul liceal și profesional din județul Mureș”, realizat de Agenția Națională Antidrog în perioada 2016 – 2017, rezultă că 6,4% dintre adolescenți au consumat cel puțin o dată droguri în ultimele 12 luni, iar 3,3% – în ultima lună.
Anul trecut, la nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Mureş au fost înregistrate 56 de cazuri noi de asistență a consumatorilor de droguri.
Şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Mureş, Aleodor Roman.
Consumul de droguri ilicite înregistrează o prevalență de 6,4% pentru adolescenții care au menționat că au consumat cel puțin o dată în ultimele 12 luni. După tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de canabis, apoi urmează noile substanțe psihoactive, inhalanții, extazy, care au niște procente mai mici.”
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mureș a demarat și o serie de campanii pentru a atrage atenția tinerilor asupra pericolelor la care se expun când consumă droguri.
Revine Aleodor Roman.
Cele mai cunoscute proiecte naționale pe care le implementăm în județ sunt ”Mesajul meu antidrog”, un concurs de creație pentru tineri, proiectul național ”Necenzurat”, de asemenea, avem două proiecte naționale adresate elevilor mai mici, ”ABC-ul emoțiilor” și ”Cum să creștem sănătoși”. Avem un parteneriat foarte bun cu instituțiile locale care implementează strategia județeană antidrog și, împreună cu acestea, desfășurăm proiecte în comunitatea mureșeană, cum ar fi ”Teatrul forum antidrog”, pe perioada verii avem o campanie în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean, cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, cu alte instituții care au atribuții în domeniu, și ne adresăm tinerilor care frecventează locuri de petrecere a timpului liber, și aici mă refer la ștranduri, terase, tabere școlare, festivaluri.”
Cei mai mulți consumatori care au beneficiat servicii de asistență pe parcursul anului 2017 au vârsta cuprinsă între 15 şi 25 ani.
Raluca Creţ