6 cazuri de infecții nozocomiale la secția ATI a Spitalului Clinic Județean Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 15 octombrie 2022, 18:17 / actualizat: 24 octombrie 2022, 11:00
Secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean Mureș a fost închisă temporar, după ce analizele au arătat prezența unor germeni rezistenți la antibiotice la 6 pacienți.
Aceștia au fost internați pe secția ATI începând cu luna septembrie, iar de atunci, 5 au decedat.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Adriana Pistol, a precizat că este vorba de pacienți în vârstă, în stare gravă, dar decesul nu a fost cauzat de infecția cu bacterii:
Pacienții despre care vorbim erau pacienți în stare critică, încă de la momentul internării în secția de terapie intensivă. Pacienții aveau multiple patologii, erau pacienți polispitalizați și asupra lor, datorită acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre și proceduri invazive. Nu există o relație directă de cauzalitate între infecția cu aceste bacterii și decesul pacienților .
Șeful Secției ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Mircea Stoian, a arătat că decesul nu a fost provocat de bacterii dar a subliniat necesitatea unor proiecte de modernizare a secției:
Decesele aproape sigur nu au nicio legătură cu infecțiile despre care se vorbește, nu avem nicio legătură între cazuri, ancheta e în desfășurare și vom vedea acest lucru la sfârșit. Este nevoie de o terapie intensivă, în momentul de față nu avem terapie intensivă, este un spațiu provizoriu, avizat temporar de Direcția de Sănătate Publică, așteptăm cu nerăbdare cele două proiecte care ne sunt promise de atât timp.
După închiderea secției au demarat acțiunile de dezinfecție, personalul este reinstruit iar toți pacienții care au fost internați la ATI sunt testați pentru depistarea infecțiilor intraspitalicești.
Dr. Adriana Pistol a precizat că nu se cunoaște sursa infecțiilor, dar o anchetă este în plină desfășurare:
Din cursul zilei de joi, spitalul a decis să fie sistate toate internările din secția de terapie intensivă. Deja a început o activitate de curățenie și dezinfecție în saloanele secției de terapie intensivă. Am mai discutat necesitatea efectuării screening-ului bacteriologic al tuturor pacienților care se află încă internați în secția de terapie intensivă.
Numărul cazurilor de infecții intraspitalicești este subraportat la nivel național, motiv pentru care Ministerul Sănătății a decis să aprecieze managerii care raportează corect aceste cazuri. Dr. Adriana Pistol:
Și Ministerul Sănătății este foarte interesat în a stimula raportarea infecțiilor asociate intervențiilor medicale. Se lucrează în acest moment la indicatorii de evaluare a managerilor unităților sanitare din subordinea Ministerului Sănătății, unde o bună raportare a infecțiilor asociate asistenței medicale este solicitată. Cu cât se raportează mai bine, mai corect și la timp, cu atât arată acest lucru interesul unității sanitare respective pentru a lua măsuri astfel încât să crească calitatea îngrijirilor medicale.
În unitățile medicale din județul Mureș, anul trecut au fost raportate 1.300 de cazuri cu infecții nozocomiale.
Raluca Creț