550 de hectare de pădure plantată în județul Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 16 iulie 2021, 12:15
Ca în fiecare an, acțiunea de împădurire s-a realizat în această primăvară, atât pe pădurile Direcției Silvice Mureș, cât și pe fondurile forestiere private administrate de direcție.
În județul Mureș sunt puține păduri nepăzite sau administrate de ocoale silvice private. Sunt doar trei la număr, cu o suprafață de doar 45.000 de hectare, în condițiile în care Direcția Silvică administrează 185.000 de hectare, a explicat reprezentantul Direcției, Vasile Pușcaș:
Am realizat 220 de hectare regenerări naturale și 180 de hectare regenerări artificiale, adică reîmpăduriri. Pe fond forestier privat, administrat cu contracte de prestări servicii, am realizat 73 hectare de regenerări naturale și 77 de ha de împăduriri. Am folosit aproximativ 1,35 milioane de puieți forestieri, 95 la sută produși în pepinierele noastre. Ponderea cea mai mare e de rășinoase – molidul, bradul, laricele, urmat de gorun, stejar, paltin de munte, frasin, cireș și pin negru.
Vasile Pușcaș a mai precizat că numărul de puieți plantați anul acesta e similar celor din ultimii 5 ani, acoperind ca mărime aceeași suprafață de regenerat.
Însă din cauza unei furturi violente din 2020, în urma căreia au fost doborâte câteva zeci de mii de hectare de pădure, în următorii doi ani suprafețele împădurite vor crește, precizează reprezentantul Direcției Silvice Mureș:
Însă anul viitor și probabil următorii doi ani, se vor face plantări artificiale mai multe deoarece în 2020 au fost mari suprafețe cu doborâturi de vânt. Acele suprafețe acum sunt contractate și se exploatează, urmând ca ele să fie împădurite. Și atunci, din start va crește suprafața de regenerări artificiale. Și vom avea cel puțin 150 de hectare în plus de împădurit, numai din doborâturi de vânt, pe care trebuie să le regenerăm.
La nivel național, în primăvară Romsilva a plantat 21,8 milioane puieți forestieri, regenerând în total 10.420 hectare fond forestier, cu 14% mai mult decât programul prevăzut.
Regia Națională a Pădurilor administrează 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului, ce reprezintă circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Valeriu Russu