52 de persoane salvate de echipele Salvamont Mureș de la începutul anului

Publicat de radiomures, 16 februarie 2017, 12:33
Creșterea numărului de turiști montani dar și a interesului pentru sporturile de iarnă extreme au dus la sute de accidente petrecute anul trecut, în creștere cu aproape 40% față de 2015.
O creștere îngrijorătoare a accidentelor montane s-a petrecut mai ales în acest sezon rece. În doar o lună și jumătate, echipele Salvamont Mureș au intervenit pentru salvarea a 52 de persoane, față de 138 în tot anul trecut.
De asemenea, în vacanța care tocmai s-a încheiat s-au petrecut 13 accidente în zonele montane mureșene.
La nivel național, 550 de salvamontiști au intervenit zilnic și au salvat într-o singură săptămână viața a 745 de persoane.
Majoritatea accidentelor s-au petrecut pe pârtiile de schi, spune șeful Serviciului Salvamont Mureș Kovacs Robert, care este și vicepreședintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România:
La nivel național accidentele s-au ridicat mult ca număr, în jur de 30-40% mai mult. În județul Mureș a fost cam aceeași situație, cu 30 de cazuri mai multe decât în anul 2015. În iarna aceasta am avut foarte multe intervenții. În județul Mureș avem deja 52 de acțiuni de salvare anul acesta. Acesta este un număr extraordinar de mare.”
Salvamontiștii le recomandă turiștilor să fie mai precauți atunci când merg să facă trasee prin munți. Aceștia trebuie să cunoască foarte bine condițiile meteo din zonă, iar traseele trebuie să fie adaptate condiției lor . Foarte importantă este și îmbrăcămintea, spune reprezentantul Serviciului Salvamont, Kovacs Robert:
Vin mult mai mulți turiști în zona montană și se practică mult mai mult sporturile de iarnă cu snowmobile, cu schiurile de tură, cu rachetele de zăpadă… Cel mai important este ca să fie precauți. Trebuie să avem un echipament corespunzător la noi cu bocanc de iarnă (în sezonul rece) iar hainele să fie cu mai multe straturi. Când urcăm transpirăm și dacă nu, când ajungem sus corpul nostru ori intră în hipotermie ori se slăbește și majoritatea accidentelor se petrec la drumul de întors nu când se urcă.”
Accidentele montane pot fi sesizate la numărul unic național de urgență 112 sau la Dispeceratul Național Salvamont (0372.126.668 sau 0SALVAMONT).
De asemenea, există și o aplicație SALVAMONT pentru telefoanele mobile, însă nu există semnal de telefonie în toate zonele montane. De aceea, turiștii trebuie să fie precauți, să aibă la ei tot ceea ce este necesar până la sosirea echipelor de salvare.
Cristina Bulbescu