51 de baze de salvare ale Salvamont, dotate cu centrale termice si boilere

Publicat de Corina Muntean, 28 iulie 2021, 12:03 / actualizat: 28 iulie 2021, 16:15
Acestea au fost donate salvamontiștilor în ultimi trei ani, în urma unui parteneriat realizat cu o firmă de specialitate din România (Ariston Thermo Romania) pentru a se asigura condiții optime de lucru în bazele de salvare și a facilita intervențiile în situațiile de urgență.
Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu:
Prin boilere și centrale, noi facem economii substanțiale în bugetele echipelor și să investim banii în echipamente de salvare și în pregătirea salvatorilor montani. Astfel punem echipamente noi, performante care să asigure confortul termic al salvatorilor montani și, bineînțeles al celor pe care îi salvăm. Beneficiază până acum 17 județe, peste 50 de baze de salvare montană și noi putem spune că rezultatele proiectului în cei trei ani se îndreaptă către toți cei peste 1000 de salvatori profesioniști și voluntari care activează în România.
Județul Harghita a primit 9 centrale termice și boilere, care sunt deosebit de utile pentru niște oameni care muncesc în condiții dificile, a declarat șeful Salvamont, Fekete Őrs:
Am reușit să montăm o parte din aceste boilere și centrale în bazele și în punctele Salvamont din județul Harghita. Lucrăm cu șase asociații, echipe de salvare montană, o asociație de salvare speologică și avem și o echipă de scafandri. Deci acum avem baze de salvamont la Harghita-Băi, la Harghita-Mădăraș, la Toplița, la Lacul Roșu și avem și puncte Salvamont în Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Vlăhița și Borsec, iar centralele și boilere s-au dus la aceste echipe.
În județul Mureș a fost necesară montarea unui boiler doar la Lunca Bradului, a declarat pentru RTM șeful Serviciului Județean Salvamont, Kovacs Robert:
Și în judeul Mureș am depus o cerere ca să primim un boiler de 200 de litri în punctul de lucru din Lunca Bradului. Acest proiect al nostru a fost acceptat și la începutul lunii iulie, baza Salvamont din Lunca Bradului a primit acest boiler, care deja a fost montat.
Reprezentantul companiei Ariston România, Cătălin Drăguleanu, spune că parteneriatul cu Salvamont este din 2019, iar pe viitor donațiile de centrale și boilere vor ține cont de necesități.
Sunt peste 1100 de salvatori, profesioniști și voluntari care beneficiază de îmbunătățirea condițiilor de lucru din bazele de intervenție și cabinetele medicale Salvamont. Nu vă putem spune numărul de boilere și de centrale pe care intenționăm să le donăm și nici în câte puncte, depinde de necesitățile lor și se evaluează de la an la an – unii au nevoie de o centrală, alții au nevoie de 4-5 boilere, a declarat Cătălin Drăguleanu.
Pe viitor se încearcă dotarea tuturor celor peste 150 de baze de salvare și refugii Salvamont din țară cu astfel de centrale termice în condensare și de boilere electrice de ultimă generație.
În ultimii trei ani, echipele Salvamont din întreaga țară au salvat peste 23.000 de persoane accidentate pe munte și în alte locuri greu accesibile.
Valeriu Russu