500 persoane din comuna Racoș primesc ajutor printr-un proiect finanțat cu fonduri norvegiene
Publicat de Corina Muntean, 12 noiembrie 2021, 13:12
Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, alături de mai mulți parteneri, derulează proiectul „RACOS – Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunități și Susținere”.
Scopul final al acesteia este sporirea calității vieții și creșterii accesului la servicii complexe sociale, medicale, educaționale, de ocupare și locative dezvoltate prin proiect, pentru 500 persoane provenite din familii vulnerabile și copii rămași ”singuri acasă” din comuna Racoș.
Mariana Stan, managerul proiectului:
Primul obiectiv specific are în vedere educația non formală și formală, realizarea de servicii socio-medicale de mediere a ocupării, servicii de îmbunătățire a serviciilor de locuit care vor fi organizate într-un sistem de servicii și facilități complexe pentru cele 500 de persoane din comunitate, respectiv copii, tineri și adulți, care fac parte din familii defavorizate din cele 2 localități ale comunei, Racoșul de Jos și Mateiaș.
În paralel, se vor desfășura acțiuni de responsabilizare, sensibilizare și conștientizare cu privire la importanța sprijinirii grupurilor vulnerabile din comunitate, a reprezentanților instituțiilor locale și persoanelor aparținând populației majoritare din comuna Racoș.
Revine Mariana Stan:
Pentru a conștientiza importanța și problemele, de fapt, cu care se confruntă această comunitate, vor fi sensibilizate 680 de persoane din comunitatea non romă din comuna Racoș, prin diverse acțiuni, și se are în vedere ca 15 angajați ai autorităților publice locale să fie instruiți în ceea ce privește comunicarea și lucrul cu comunitatea, pentru o eficiență mai mare a rezolvării problemelor acesteia.
Pentru derularea activităților proiectului în care va fi implicat grupul țintă, în satul Racoșul de Jos va fi creat un Centru multifuncțional de sănătate, igienă și educație prin amplasarea a 4 containere modulare dotate, utilate și amenajate pentru furnizarea serviciilor educaționale, de sănătate, de igienă, iar în satul Mateiaș vor fi folosite spațiile alocate în incinta căminului cultural din localitate pentru furnizarea acelorași servicii.
Durata proiectului este de 30 de luni și a primit o finanțare de peste 930.000 de euro, prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.
Raluca Creț