500 de gospodării din județul Mureș primesc gratuit detectoare de fum și de monoxid de carbon
Publicat de Rotar Mirela, 11 aprilie 2024, 14:18 / actualizat: 12 aprilie 2024, 8:33
Județul Mureș este printre primele patru județe din țară unde se desfășoară campania ”Detector pentru viață”, iar ulterior campania se va extinde în alte 16 județe.
În cadrul acestei campanii se vor distribui 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid de carbon familiilor cu posibilități financiare reduse.
Montarea acestora a început deja și până acum s-au operaționalizat peste 40 de astfel de dispozitive.
Acțiunea are loc în cadrul parteneriatului ”Împreună pentru viață”, dintre E.ON, Delgaz Grid, DSU și IGSU.
Directorul general adjunct al Delgaz Grid, Cristian Ifrim:
E.ON și Delgaz Grid donează 10.000 de detectoare de fum și de monoxid de carbon, care, sperăm să contribuie, sperăm să nu fie cazul dar, dacă va fi cazul, sperăm să contribuie cât mai mult la limitarea pierderilor de vieți omenești și a pagubelor materiale.
Cele 15 localități în care se vor distribui detectoarele (Deda, Vânători, Batoș, Brâncovenești, Ceuașu de Câmpie, Gornești, Gurghiu, Sânpaul, Sâncraiu de Mureș, Rușii Munți, Albești, Petelea, Aluniș, Râciu și Sângeorgiu de Mureș) sunt cele în care pompierii au avut cele mai multe intervenții de stingere a incendiilor la locuințe.
Detectoarele vor emite semnale sonore, iar locuitorii vor trebui să sune la 112 pentru intervenție rapidă.
Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș, general de brigadă Călin Handrea:
Exact acelor categorii se adresează această campanie, unde s-au întâmplat cele mai mult evenimente și unde sunt cele mai multe decese. În fiecare zonă, în fiecare cartier există populație mai defavorizată și, în general, acolo se întâmplă. Se întâmplă din cauza modului în care se încălzește respectiva locuință pe timp de iarnă, se întâmplă pentru că sunt foarte multe instalații improvizate.
Cristian Ifrim reamintește că detectoarele de gaz sunt obligatorii, iar cei care nu le instalează, riscă sistarea alimentării cu gaz:
Pe centralele de apartament este obligatorie montarea de detectoare de gaz, dacă geamul în care se află montate instalațiile sunt mai groase de patru milimetri, sau sunt din sticlă specială, securizată sau termopan. Sunt detectoare de fum, care analizează creșterea temperaturii și apariția de gaze, sunt detectoare de monoxid de carbon, în special pentru acumularea de gaze nocive, la coșuri de fum defecte, mai apar și în cazul opririi gazelor sau dacă aparatele, arzătoarele, sunt lăsate nesupravegheate, și sunt detectoarele efectiv de gaz, de obicei, acestea, legate de centrală, au valvă de oprire automată a alimentării de gaz.
În județul Mureș, numai anul trecut pompierii au stins aproape 300 de incendii de locuințe, în urma cărora șapte persoane și-au pierdut viața.
Autor: Raluca Creț