500 de doze pediatrice de vaccin anti Covid au ajuns aseară în județul Mureș
Publicat de Corina Muntean, 26 ianuarie 2022, 11:52
Prima tranșă de vaccinuri anti-COVID pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani, a sosit ieri în țară, respectiv 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer. Cele 500 repartizate județului Mureș au fost distribuite centrelor din municipii.
210 copii din județ au fost programați până acum de părinți în platformă pentru vaccinare, precizează șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, Iuliu Moldovan:
A început astăzi imunizarea copiilor de grupă de vârstă 5-11 ani. Sunt la nivelul județului Mureș 500 de doze pe care le-am repartizat pe centre. Sunt la centrele din Târgu-Mureș, Reghin, Sighișoara și Târnăveni. Vaccinarea se face în centrele existente dar sunt create fluxuri separate pentru copii. Personalul este instruit. Regula e valabilă, fie prin programare, fie prin prezentare directă cu părintele, cu acordul părintelui… Sunt doze dedicate, flacoane de tip pediatric, distincte față de dozele pentru adulți.
La Târgu Mureș, vaccinarea copiilor este așteptată în special de către părinții, care la rândul lor sunt imunizați:
Centrul Regional de Depozitare Brașov a primit 12.000 doze care au fost distribuite în întreaga regiune. Prin platforma națională aproape 3.400 de părinți și-au programat copiii pentru vaccinare.
Harta centrelor de vaccinare pentru copii este disponibilă la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.
Specialiştii subliniază că:
* sunt obligatorii acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile şi pe platforma naţională de vaccinare;
* schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze
se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;
* dacă se iniţiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceştia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 micrograme.
Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea arată că, în urma finalizării evaluării datelor ştiinţifice, a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidităţi şi care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecţiei cu SARS-CoV-2. ”Reglementările menţionate se bazează pe studiile de siguranţă şi recomandările care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Comirnaty. Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 micrograme) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 micrograme) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2)”, mai arată CNCAV.
Cristina Bulbescu